Nora van Arkel

Nora van Arkel (1992) schrijft fictie, essays, toneel en theatertekstkritieken. Daarnaast is ze redacteur bij Hard//hoofd en spendeert ze haar dagen met onderzoeken hoe verschillende tekstvormen elkaar kunnen informeren.

Notulen naar herinnering

Verslag van bewonersbijeenkomst.

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) is schrijver, essayist en scenarist. Ze schreef zeven romans. In 2017 won ze de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Welkom in het Rijk der zieken is haar meest recente roman.

Denkt u dat Samoa’s niet kunnen skiën?

Antwoord op een afwijzingsbrief

Sanne Bloemink

Sanne Bloemink is journalist en schrijver. Voor onder meer De Groene Amsterdammer schrijft ze over uiteenlopende onderwerpen, van onderwijs tot geluk tot het Antropoceen.

‘Jouw geschiedenis, jouw DNA!’

Script voor zintuiglijke welkomstervaring bij toegang encyclopedie Antarctica, onderdeel van pilot voor medewerkers van DNA SS (DNA Storage Solutions)

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur van De Gids. Ze schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer en NRC, doorgaans over literatuur. Daarnaast publiceerde ze essays, proza en vertalingen.

Zeewierdagen

Dagboekfragmenten van een jonge vrouw op Antarctica.

De verborgen historie van Cleo Sanntag

Inleiding bij de biografie van Cleo Sanntag, twintig jaar na de eerste editie.

Else Boer

Hard//hoofd Else Boer (1991) schrijft korte verhalen en artikelen. Het liefst brengt ze haar dagen lezend en schrijvend door, maar om niet helemaal te vervreemden van de maatschappij is ze docent Nederlands op een middelbare school. Daar probeert ze haar leerlingen vooral het zeggen van ‘hij wilt’ af te leren. In de tussenuren werkt ze aan haar debuutroman.

Dodenvloten en boilersuits

Interview met Antarctica’s retroband The Useless Youth voor The Antarctic.

Heidi Dorudi

Heidi Dorudi is filosoof, intersectioneel feminist, schrijver en projectmanager. Publiceert op dorudi.nl. Heidi schrijft aan haar eerste boek Metafysica en Kritiek bij Hannah Arendt: Over de mogelijkheid van vrijheid en verantwoordelijkheid in het politieke handelen.

Het ware beeld van de geschiedenis van Antarctica (1)

Deel 1 van een tweedelig seminar

Het ware beeld van de geschiedenis van Antarctica (2)

Deel 2 van een tweedelig seminar

Lisa Dupuy

Lisa Dupuy is freelance journalist voor onder meer de NRC. Ze maakte de multimediale productie congosgold.com over de Congelese goudhandel en heeft onderzoek gedaan naar de rol van Nederland in de internationale wapenhandel.

De Afsmeltmissie

Overwegingen bij een verzekeringsclaim.

Rob van Essen

Rob van Essen (1963) is schrijver, vertaler en recensent Angelsaksische literatuur voor NRC Handelsblad. Met zijn meest recente roman De Goede Zoon won hij de Libris Literatuur Prijs.

Drink wat met de Maanman

Een kroeggesprek op de Zuidpool.

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi (1971) is dichter en prozaschrijver, hij studeerde in Irak af als bouwkundig ingenieur en kwam in 1998 in Nederland, waar hij asiel aanvroeg. Het asiel werd geweigerd en hij is uitgeprocedeerd. Al Galidi leerde zichzelf Nederlands en begon met schrijven. In 2007 kreeg hij een voorlopige verblijfsvergunning in Nederland. Hij ontving onder meer El Hizjra-literatuurprijs en de J.C. Bloemprijs. Zijn meest recente boek is de dichtbundel Neem de Titel Serieus.

De Laatste Pinguïn

Voordracht ter ere van de opening van het eerste Puck-warenhuis in Upper McMurdo.

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra studeerde af in de Godsdienstwetenschappen. Ze is schrijver, en documentaire-en theatermaker. En een genuanceerde activist.

Abrahamisten van Antarctica

Opening van de wereldvergadering van Abrahamisten

Thomas Hogeling

Thomas Hogeling (1986) is schrijver, journalist en videomaker. Onder meer voor de Volkskrant, De Speld en de VPRO.

Bekijk het verleden van Antarctica niet door een bril van het heden

Opinie

Auke Hulst

Auke Hulst (1975) is romanschrijver, journalist en muzikant. Hij schreef negen boeken. Hij won met zowel Slaap zacht, Johnny Idaho als En ik herinner me Titus Broederland de Harland Awards Romanprijs voor beste sciencefictionroman, en met Motel Songs de Bob den Uylprijs voor beste reisboek. Zijn meest recente werk is Zoeklicht op het gazon.

“LichtLand”™

Een geannoteerd shooting script van een netwerk-implantaatpromo voor “LichtLand”™

Het IJsgetij

Een bar, een ontmoeting en een complot.

Sicco de Knecht

Sicco de Knecht (1987) is hoofdredacteur van ScienceGuide en deed een promotie in de neurowetenschappen (Universiteit van Amsterdam). Naast hoger onderwijs en wetenschap is hij geïnteresseerd in maatschappelijke thema's, en podcasts natuurlijk.

Interview met de Laatste Eco-Engineer

Een stekelig gesprek met Clarice Winterberg

Emy Koopman

Emy Koopman is schrijver, onderzoeksjournalist en gepromoveerd literatuurwetenschapper. Haar eerste roman, Orewoet, verscheen in 2016 bij Prometheus en werd genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs en de Bronzen Uil. Ze werkt aan een tweede roman.

De Adam en Eva van Antarctica

Interview in Antarctica nu - jubileumeditie.

Kiza Magendane

Kiza Magendane is schrijver, voor onder meer NRC en De Groene Amsterdammer, en beleidsondernemer die zich bezig houdt met burgerschap, identiteit, globalisering en Afrika in de wereld.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

Onzichtbare muren hebben een ingang

Hoofdstuk uit Zuid-Antarctica, een geschiedenis.

Jelmer Mommers

Jelmer Mommers (1987) is journalist. Hij schrijft voor De Correspondent over klimaatverandering. In 2019 verscheen van hem Hoe gaan we dit uitleggen – Onze toekomst op een steeds warmere aarde. In dat boek komt de kolonisatie van Antarctica niet voor.

Grip of het gebrek daaraan

Aantekeningen van romancier Éric Vaye, schrijver van dé familiegeschiedenis van Antarctica, bezorgd door zijn redacteur

Thomas Muntz

Thomas Muntz is onderzoeksjournalist voor Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, daar doceert hij ook in de masterclass onderzoeksjournalistiek. Hij is tevens docent politieke filosofie en liberal arts aan de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg. Thomas is initiatiefnemer van Project Antarctica.

De tijd van voor onze tijd

Over religie & wetenschap in de vroege geschiedenis van Antarctica

De Indringers

Een wijsgerige beschouwing van het Nieuw Biskaje-incident.

Rik Peters

Rik Peters (1989) studeerde filosofie en klassieke talen in Amsterdam (UvA en VU) en in Venetië (Ca’Foscari). Sinds september 2016 doet hij aan de University of Chicago promotieonderzoek naar het snijvlak tussen wetenschap, literatuur en filosofie in Hellenistisch Griekenland.

Operatie McMurder

Memorandum over spookuitdrijvingen in de suburbs van Antarctica

Linda van der Pol

Linda van der Pol is cultuurhistoricus en neerlandicus. Redactielid van Platform Investico. Eerder werkte ze voor De Groene Amsterdammer en voor Nederlandse hogeronderwijsbladen.

De Shetland-prinses

Een expeditierapport [uittreksel].

Jan Postma

Jan Postma (1985) werkt als journalist en fotograaf. Sinds 2010 schrijft hij voor De Groene Amsterdammer over onder meer literatuur, fotografie en beeldende kunst. In het voorjaar van 2017 verscheen zijn essaybundel Vroege werken.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

Aafke Romeijn

Aafke Romeijn (1986) zingt, schrijft, twittert en blogt over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. In april 2018 kwam haar debuutroman Concept M uit bij De Arbeiderspers, in mei 2019 verscheen haar nieuwe album M, de soundtrack bij het boek.

Het Rio Grande-Verdrag

Een Wikipedia-pagina over de Antarctische oorsprong van non-humaan recht

Kasper van Royen

Kasper van Royen (1983) studeerde Wijsbegeerte in Amsterdam en schrijft korte verhalen, columns en zo nu en dan een gedicht. Zijn meest recente roman is En toen kwam Annika.

Pinguïnperikelen

Overpeinzingen uit een pinguïnpretpark.

Willy van Strien

Willy van Strien is freelance wetenschapsjournalist en schrijft onder meer over natuur en biologisch en medisch onderzoek

De stank is niet te harden

Bericht van bioloog Janna de Wit aan entomoloog Frederika Smit in Tromsø, Noorwegen

Babah Tarawally

Babah Tarawally, Sierra-Leoons-Nederlandse schrijver en gespreksleider die zich inzet voor onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. Als columnist bij dagblad Trouw schrijft hij over (verborgen) discriminatie en racisme. Gevangen in zwart wit denken is zijn meest recente boek.

Lunchen in Mofou

Een reportage uit de hoofdstad.

Jaap Tielbeke

Jaap Tielbeke (1989) werkt sinds 2015 op de redactie van De Groene Amsterdammer. Hij schrijft vooral over klimaatverandering, sociale bewegingen en democratische vernieuwing. Ook publiceerde hij, onder meer, over de ideologie van filantrokapitalisten en de verwording van WikiLeaks.

De Goede Verliezer

Overpeinzingen na een mislukte campagne

Jeroen Trommelen

Jeroen Trommelen (1956) is hoofdredacteur van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Hij is onderzoeksjournalist, auteur van journalistieke boeken en voormalig bestuurder en voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek VVOJ. Tot augustus 2016 werkte hij als onderzoeksverslaggever bij de Volkskrant.

Roesland

0.1 Voorwoord:
De ondermijning van Roesland
身心自由

Wytske Versteeg

Wytske Versteeg (1983) is schrijver en politicoloog, momenteel is ze verbonden aan de Urban Futures Studio, Universiteit Utrecht. Ze publiceerde de romans Quarantaine, Boy, De Wezenlozen en het non-fictieboek Dit is geen dakloze.

Het donker en de mens

Misdaad, kennis en burgerschap op het vroege Antarctica

Louise Fresco en Simon Vink

Niña Weijers

Niña Weijers schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Ze debuteerde met haar roman De consequenties, die o.a. werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In juni 2019 verscheen haar nieuwste roman, KAMERS ANTIKAMERS.

Penvriend(in) gezocht

Een oproep in de sectie 'vrijetijdsbesteding 10-17 jaar, interactief' van het netwerk-implantaat.

Ferry Wieringa

Ferry Wieringa schrijft verhalen over ogenschijnlijk onbeduidende levens en plekken. Figuranten spelen in zijn wereld de hoofdrol, alledaagse locaties vormen het decor. Zijn verhalen verschijnen in kranten, tijdschriften en online bij onder meer bij www.hardhoofd.com.

Buiten de muren van Jericho Base

"Ik zag hem op een landje, een onooglijk stuk grond..."

Humboldt City
2147

Tijdlijn

2119

De eerste burgerkolonisten zetten voet aan wal. Het zijn Zuidzee-eilandbewoners, wiens land door de stijging van de zeespiegel verdwenen is.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

door Kiza Magendane

2123

Vier jaar nadat de eerste kolonisten in de vorm van gerelocaliseerde Eilanders voet aan wal zetten op Antarctica komt nu ook de vrije of niet-gedwongen kolonisatie van Antarctica gestaag op gang.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

door Jan Postma

2127

2137

2141

2143

2144

2147

2150

2152

2156

2160

2170

2172

Steeds meer klimatologische ontberingen wordt het hoofd geboden en artificiële intelligentie heeft een ongekende vlucht genomen.

Het Rio Grande-Verdrag

Een Wikipedia-pagina over de Antarctische oorsprong van non-humaan recht

door Aafke Romeijn

2173

De kolonisatie is flink opgeschoten. Er zijn grote steden, het 'daglichtprobleem' is opgelost en het gaat goed met de keizerspinguïn.

De oase Humboldt City

Gedurfder dan Boyan Slat. Een reportage over de technologische oplossingen voor de ontberingen van Antarctica.

door Louise Fresco en Simon Vink

2174

2189

2190

2198

2201

2209

2216

2218

2219

2233

2250

2255

2265

2266

2410

Welkom op Project Antarctica! Op deze site bent u in 2419 en vindt u het archief van de kolonisatie van Antarctica die in 2119 begon. De komende weken wordt het archief steeds verder ontsloten. Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief om iedere ochtend een nieuw verhaal te ontvangen. Dwaal over de kaart, struin door de tijdlijn en duik in de verhalen van de bewoners van Antarctica.

Beste doctor Capuci,

Zoals we per hologram hebben afgesproken, vindt u hieronder de laatste informatie over uw ingediende schaderapportage. Bij dezen wil ik nogmaals stellen dat wij bij Icateke Verzekeringen ten zeerste met u meeleven en onze uiterste best doen om de afhandeling van de aan u toegekende claims te voldoen.

Meeleven, dat is toch wel echt een understatement, dacht Anders. Aurora Capuci’s zaak stond zonder twijfel bovenaan de lijst plichtmatige verhandelingen in de categorie ‘wat-ik-nu-aan-mijn-ski-heb-hangen’. Van sommige van de dingen die hij tijdens het intakegesprek had gezien en gehoord, stolde zijn bloed zowat. De onderzoekster had zich groot gehouden. De verbinding met de verafgelegen basis Jericho waar ze zich nog bevond, was slecht – ijs op de lijn.1Hoewel ‘lijnen’ al sinds 2132 overal zijn vervangen door kwantumruis-corridoren is de beeldspraak vooral in kantoorjargon nog steeds omnipresent. Maar het was wel duidelijk dat haar recente tegenspoed haar niet in de koude kleren was gaan zitten… Ja, zo zou Anders de anekdote beroepsmatig aanvatten. Flauw grapje, maar toch.

Dr. Aurora was met zware onderkoelingsverschijnselen opgenomen, na máánden te zijn vermist. Ze werd teruggevonden op slechts een paar mijl van haar startpunt – een ‘militaire? onderzoeksbasis?’ zoals omschreven in zijn gespreksaantekeningen. Ze daalde voor haar onderzoek af in een ijslaag.

‘Het had een duo-doel’, dat onderzoek. De wetenschapper moest met een test de structurele haalbaarheid van een experimentele ontginningsmethode verifiëren. Maar zelf was de doctor veel nieuwsgieriger naar onderzoek naar alternatieve biotopen, zoiets. Zeker weten deed hij het niet, maar Anders vermoedde dat ze iets meer … alternatief leven … was tegengekomen dan verwacht. Ze zat bij terugkeer onder de schrammen, was bijna het zicht aan het linkeroog verloren. Uitrusting kwijt.

"Uit ons gesprek heb ik opgemaakt dat u niet op pad was voor een algemene afsmelting."

‘Ik weet dat ik in de problemen zit’, had de hologram-Aurora gezegd. In een hoek van het beeld was een reflexieve beweging te zien van de opvallend gespierde en alerte verpleger die tijdens het gesprek als een dreigende schim om haar heen had gehangen. ‘Maar ik wil gewoon eerst naar huis. Dat moet toch kunnen? Ik hoef niets meer te bewijzen.’

Goed, hoe haar naar huis te krijgen.

De feiten zijn als volgt:
Op donderdag 12 januari 2147 bevond u zich, als teamlid van een Nuttige Missie, nabij onderzoeksstation Jericho Base. U was daar twee dagen eerder aangekomen per schip. Tussen genoemde datum en zondag 21 mei 2147 werd niets meer van u vernomen. Die dag werd uw vermissing als opgelost bekendgemaakt in de pers. Ruim een week later, op maandag 29 mei, nam u contact op met uw case-manager, ondergetekende.

Icateke Verzekeringen heeft navraag gedaan bij uw werkgever. Voor uw werkreis is een overkoepelende, standaardpakketverzekering afgesloten. Ons bedrijf opereert vanuit het Centrale IJsveld. Wij zijn van oudsher gespecialiseerd in het begeleiden en beveiligd2De magnetische declinatie op Aarde bemoeilijkt de planning, doorberekening en uitvoer van ontginnings- en infrastructuur-projecten op Antarctica. Daar komen de hachelijke werkomstandigheden nog eens bij. Een consortium van belangenbehartigers – werkne-mersclubs, de Academie en de werkrobotmechaniekers die de automatisering van klus-sen waar mogelijk faciliteren – heeft bedongen dat geen missie doorgang mag vinden zonder de tussenkomst van een verzekeraar. Bedrijven dienen exploratie en exploitatie altijd vooraf te laten registreren. Voor staatsactiviteiten schijnen de boeken schimmiger te zijn. opzetten van affakkel- en afsmelt-expedities in de uitlopers van The Great White.

Nadere inspectie wijst uit dat de pakketverzekering bij aanvang waarschijnlijk niet toerei-kend is geweest voor de door uw team ondernomen activiteiten. Uit ons gesprek heb ik opgemaakt dat u immers niet op pad was voor een algemene afsmelting.

Je weet het gewoon niet hè, wat je als verzekeraar te horen krijgt over een ophanden zijnde onderneming. Dat vond Anders een groot ongemak aan zijn werk: dat je deze of gene met een financieel kussentje de te ontginnen wereld kunt insturen, zonder dat je echt weet wat die daar dan gaat inrichten.

"Ze had een liefde voor het ijs"

Hij dempte zijn geweten met het idee dat die mensen wier financiering tot stand was ge-komen via een schimmig pakket en het rondschuiven van valuta tussen instanties, inclu-sief de zijne, in ieder geval de wereld íngingen – en misschien wel voor het grotere goed. Hij had eerder werk van Dr. Aurora opgezocht: dat affakkelen was een nare business, maar zij had zich in ieder geval ingezet voor de bescherming van bepaalde natuurlijke zones, zoals de Beerdiertjesvlakte en het eeuwenoude ‘Lake’ Mercer.3Wie onbekend is met de inmiddels zeer gedetailleerde kennis die in de afgelopen decennia is vergaard, zal ‘ijs’ misschien als een dode massa ervaren. Naarmate de bevroren laag van Antarctica meer en meer geheimen prijsgaf, is echter duidelijk geworden dat zich in krochten, diepgelegen meren en ingekapselde biotopen meerdere levensvormen hebben gevestigd. Het eeuwenoude Lake Mercer werd per toeval ontdekt op radarbeelden van een satelliet. Onderzoekers als Capuci liftten mee op onderzoeksmissies met een commercieel belang, om fysiek ‘ICE’-veldwerk (Immersive Cap Exploration) te verrichten.

Ze had een liefde voor het ijs, dat was wel duidelijk. Hoe ongepast en oneerlijk dat zij nu zo werd afgestraft.

Je zou ook kunnen zeggen dat er niet zo gek veel veranderd was in de wereld van de verzekeraar.

Dit betekent dat we voor uw persoonlijk letsel moeten kijken naar de dekking van uw particuliere toendra-verzekering. Met deze brief verzoek ik daarom ook de basisarts op Jericho om een inschatting van de ziektekosten voor uw verzorging.

Ooit bekend als de ‘natura’-verzekering, maar de heren verzekeraars zagen de naamswijziging, nadat de verhuizing eenmaal rond was, als een gebbetje. Waar kun je je nou een buil aan vallen op de toendra, waar zo goed als niets is? Een arrogante misvatting was dat geweest, Anders had dat meteen geweten: geen pionier die zonder risico op pad gaat.

Hoewel uw missie niet kan worden aangemerkt als een reguliere activiteit, kan ik er wel voor zorgen dat via ons pakket in ieder geval een deel van de schade voor onze rekening komt. Icateke Verzekeringen is er trots op partner te zijn van de Nuttigen. Voor uw terug-reis zal de verzekeraar bemiddelen tussen de basisarts, familie en werkgever. Wij zijn ook betrokken bij de opzet van regelmatige transporten: daar is wellicht plek om u mee te nemen.

Het zou geen recht doen aan de lange werkrelatie als we pioniers – en zeker vrouwen met uw staat van dienst – in de kou zouden laten staan op momenten dat het er echt op aankomt.

Wát een fucking slogan.

Graag zorg ik ervoor dat u en uw werkgever worden vergoed voor het verlies van uw werkuitrusting, werkdagen en andere schadeposten die binnen de arbeidsverzekering passen. De standaarduitrusting die wordt vergoed is hierbij volgens mij van toepassing. Leest u de lijst in de bijlage door; mocht ik verloren, kwijtgeraakte, gestolen, beschadigde of bevroren dan wel gesmolten items zijn vergeten, dan hoor ik graag welke ik kan toevoegen aan deze schadepost. In dat geval ontvang ik ook graag fotografisch bewijs van bezit en inzet voor de missie.

Voor de vergoeding gaan wij uit van de inkoopprijs in bulk die uw werkgever twee jaar geleden – de standaard voorbereidingsperiode per missie – heeft betaald. Voor de goede orde: we betalen uit in deps.

Ik hoop u bij dezen voldoende te hebben geïnformeerd. In het geval van vragen ben ik via hologram te bereiken tussen 9:00 en 11:00 uur en rond 16:30 uur. Gelieve vooraf een tijdslot te reserveren via uw netwerk-implantaat.

A. Schomers,
Icateke Verzekeringen senior case-manager

Bijlage 1: dekking arbeidsverzekering
Icateke Verzekeringen polis

Uitrusting:
⁃ Aluminium-belegde handschoenen (1 paar);

⁃ Aluminium-belegde sokken (2 paar uitgegeven per lid van missie. Verzekeraar gaat ervan uit dat 1 paar werd gedragen tijdens betreffende bedrijfsongeval; 1 paar kan dus opnieuw worden opgevraagd of vergoed);

⁃ IJshelm en vervangende lithiumbatterij voor hoofdlamp;

⁃ Reflectie-corrigerende, en nacht-opwekkende oogbescherming;

⁃ Sein-ontvanger (hologramvideocamera’s zijn in de voorwaarden uitgesloten van dekking);

⁃ Waterdichte overall en neksteun;

⁃ Voor schoeisel: ofwel werkschoenen met niet-geleidende stalen neuzen (als 1 paar ingekocht), ofwel vervangbare dubbele zolen (via klik- of plaksysteem) die zijn afge-smolten, ofwel hielenlikkers (waarvan maximaal 4 paar gebruikte, verkoelende gaasjes worden vergoed).

UW ARBEIDSONGEVALLENVERZEKERING BIJ AFSMELTINGSMISSIES
Administratie en briefwisseling na de mislukte onderzoeksmissie (militaire verkenning?) van dr. Aurora Capuci. Deze documenten zijn als kopie bestemd voor de interne administratie van Icateke Verzekeringen, gevestigd in Humboldt City.

1

Hoewel ‘lijnen’ al sinds 2132 overal zijn vervangen door kwantumruis-corridoren is de beeldspraak vooral in kantoorjargon nog steeds omnipresent.

2

De magnetische declinatie op Aarde bemoeilijkt de planning, doorberekening en uitvoer van ontginnings- en infrastructuur-projecten op Antarctica. Daar komen de hachelijke werkomstandigheden nog eens bij. Een consortium van belangenbehartigers – werkne-mersclubs, de Academie en de werkrobotmechaniekers die de automatisering van klus-sen waar mogelijk faciliteren – heeft bedongen dat geen missie doorgang mag vinden zonder de tussenkomst van een verzekeraar. Bedrijven dienen exploratie en exploitatie altijd vooraf te laten registreren. Voor staatsactiviteiten schijnen de boeken schimmiger te zijn.

3

Wie onbekend is met de inmiddels zeer gedetailleerde kennis die in de afgelopen decennia is vergaard, zal ‘ijs’ misschien als een dode massa ervaren. Naarmate de bevroren laag van Antarctica meer en meer geheimen prijsgaf, is echter duidelijk geworden dat zich in krochten, diepgelegen meren en ingekapselde biotopen meerdere levensvormen hebben gevestigd. Het eeuwenoude Lake Mercer werd per toeval ontdekt op radarbeelden van een satelliet. Onderzoekers als Capuci liftten mee op onderzoeksmissies met een commercieel belang, om fysiek ‘ICE’-veldwerk (Immersive Cap Exploration) te verrichten.