Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) is schrijver, essayist en scenarist. Ze schreef zeven romans. In 2017 won ze de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Welkom in het Rijk der zieken is haar meest recente roman.

Denkt u dat Samoa’s niet kunnen skiën?

Antwoord op een afwijzingsbrief

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur van De Gids. Ze schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer en NRC, doorgaans over literatuur. Daarnaast publiceerde ze essays, proza en vertalingen.

Zeewierdagen

Dagboekfragmenten van een jonge vrouw op Antarctica.

Heidi Dorudi

Heidi Dorudi is filosoof, intersectioneel feminist, schrijver en projectmanager. Publiceert op dorudi.nl. Heidi schrijft aan haar eerste boek Metafysica en Kritiek bij Hannah Arendt: Over de mogelijkheid van vrijheid en verantwoordelijkheid in het politieke handelen.

Het ware beeld van de geschiedenis van Antarctica (1)

Deel 1 van een tweedelig seminar

Rob van Essen

Rob van Essen (1963) is schrijver, vertaler en recensent Angelsaksische literatuur voor NRC Handelsblad. Met zijn meest recente roman De Goede Zoon won hij de Libris Literatuur Prijs.

Drink wat met de Maanman

Een kroeggesprek op de Zuidpool.

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi (1971) is dichter en prozaschrijver, hij studeerde in Irak af als bouwkundig ingenieur en kwam in 1998 in Nederland, waar hij asiel aanvroeg. Het asiel werd geweigerd en hij is uitgeprocedeerd. Al Galidi leerde zichzelf Nederlands en begon met schrijven. In 2007 kreeg hij een voorlopige verblijfsvergunning in Nederland. Hij ontving onder meer El Hizjra-literatuurprijs en de J.C. Bloemprijs. Zijn meest recente boek is de dichtbundel Neem de Titel Serieus.

De Laatste Pinguïn

Voordracht ter ere van de opening van het eerste Puck-warenhuis in Upper McMurdo.

Auke Hulst

Auke Hulst (1975) is romanschrijver, journalist en muzikant. Hij schreef negen boeken. Zijn meest recente werk is Zoeklicht op het gazon.

“LichtLand”™

Een geannoteerd shooting script van een netwerk-implantaatpromo voor “LichtLand”™

Emy Koopman

Emy Koopman is schrijver, onderzoeksjournalist en gepromoveerd literatuurwetenschapper. Haar eerste roman, Orewoet, verscheen in 2016 bij Prometheus en werd genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs en de Bronzen Uil. Ze werkt aan een tweede roman. Via Hard//hoofd

De Adam en Eva van Antarctica

Interview in Antarctica nu - jubileumeditie.

Kiza Magendane

Kiza Magendane is schrijver, voor onder meer NRC en De Groene Amsterdammer, en beleidsondernemer die zich bezig houdt met burgerschap, identiteit, globalisering en Afrika in de wereld.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

Jelmer Mommers

Jelmer Mommers (1987) is journalist. Hij schrijft voor De Correspondent over klimaatverandering. In 2019 verscheen van hem Hoe gaan we dit uitleggen – Onze toekomst op een steeds warmere aarde. In dat boek komt de kolonisatie van Antarctica niet voor.

Grip of het gebrek daaraan

Aantekeningen van romancier Éric Vaye, schrijver van dé familiegeschiedenis van Antarctica, bezorgd door zijn redacteur

Thomas Muntz

Thomas Muntz is onderzoeksjournalist voor Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, daar doceert hij ook in de masterclass onderzoeksjournalistiek. Hij is tevens docent politieke filosofie en liberal arts aan de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg. Thomas is initiatiefnemer van Project Antarctica.

De tijd van voor onze tijd

Over religie & wetenschap in de vroege geschiedenis van Antarctica

Rik Peters

Rik Peters (1989) studeerde filosofie en klassieke talen in Amsterdam (UvA en VU) en in Venetië (Ca’Foscari). Sinds september 2016 doet hij aan de University of Chicago promotieonderzoek naar het snijvlak tussen wetenschap, literatuur en filosofie in Hellenistisch Griekenland.

Operatie McMurder

Memorandum over spookuitdrijvingen in de suburbs van Antarctica

Jan Postma

Jan Postma (1985) werkt als journalist en fotograaf. Sinds 2010 schrijft hij voor De Groene Amsterdammer over onder meer literatuur, fotografie en beeldende kunst. In het voorjaar van 2017 verscheen zijn essaybundel Vroege werken.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

Aafke Romeijn

Aafke Romeijn (1986) zingt, schrijft, twittert en blogt over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. In april 2018 kwam haar debuutroman Concept M uit bij De Arbeiderspers, in mei 2019 verscheen haar nieuwe album M, de soundtrack bij het boek.

Het Rio Grande-Verdrag

Een Wikipedia-pagina over de Antarctische oorsprong van non-humaan recht

Kasper van Royen

Kasper van Royen (1983) studeerde Wijsbegeerte in Amsterdam en schrijft korte verhalen, columns en zo nu en dan een gedicht. Zijn meest recente roman is En toen kwam Annika.

Pinguïnperikelen

Overpeinzingen uit een pinguïnpretpark.

Babah Tarawally

Babah Tarawally, Sierra-Leoons-Nederlandse schrijver en gespreksleider die zich inzet voor onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. Als columnist bij dagblad Trouw schrijft hij over (verborgen) discriminatie en racisme. ‘Gevangen in zwart wit denken’ is zijn meest recente boek.

Lunchen in Mofou

Een reportage uit de hoofdstad.

Jeroen Trommelen

Jeroen Trommelen (1956) is hoofdredacteur van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Hij is onderzoeksjournalist, auteur van journalistieke boeken en voormalig bestuurder en voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek VVOJ. Tot augustus 2016 werkte hij als onderzoeksverslaggever bij de Volkskrant.

Roesland

0.1 Voorwoord:
De ondermijning van Roesland
身心自由

Louise Fresco en Simon Vink

Niña Weijers

Niña Weijers schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Ze debuteerde met haar roman De consequenties, die o.a. werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In juni 2019 verscheen haar nieuwste roman, KAMERS ANTIKAMERS.

Penvriend(in) gezocht

Een oproep in de sectie 'vrijetijdsbesteding 10-17 jaar, interactief' van het netwerk-implantaat.

Neely
2160

Tijdlijn

2119

De eerste burgerkolonisten zetten voet aan wal. Het zijn Zuidzee-eilandbewoners, wiens land door de stijging van de zeespiegel verdwenen is.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

door Kiza Magendane

2123

Vier jaar nadat de eerste kolonisten in de vorm van gerelocaliseerde Eilanders voet aan wal zetten op Antarctica komt nu ook de vrije of niet-gedwongen kolonisatie van Antarctica gestaag op gang.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

door Jan Postma

2137

2141

2143

2144

2150

2152

2156

2160

2172

Steeds meer klimatologische ontberingen wordt het hoofd geboden en artificiële intelligentie heeft een ongekende vlucht genomen.

Het Rio Grande-Verdrag

Een Wikipedia-pagina over de Antarctische oorsprong van non-humaan recht

door Aafke Romeijn

2173

De kolonisatie is flink opgeschoten. Er zijn grote steden, het 'daglichtprobleem' is opgelost en het gaat goed met de keizerspinguïn.

De oase Humboldt City

Gedurfder dan Boyan Slat. Een reportage over de technologische oplossingen voor de ontberingen van Antarctica.

door Louise Fresco en Simon Vink

2189

2198

2209

2219

2265

Welkom op Project Antarctica! Op deze site bent u in 2419 en vindt u het archief van de kolonisatie van Antarctica die in 2119 begon. De komende weken wordt het archief steeds verder ontsloten. Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief om iedere ochtend een nieuw verhaal te ontvangen. Dwaal over de kaart, struin door de tijdlijn en duik in de verhalen van de bewoners van Antarctica.

Hallo, ik ben een meisje van twaalf en woon in Marie Byrdland, Antarctica.

Ik zoek een penvriend(in) uit de Oude Wereld, liefst Frankrijk (Parijs). Vandaar dat ik dit bericht ook in het Frans schrijf, een taal die bijna niemand hier spreekt, wat handig is omdat dit ook niet bedoeld is voor de mensen die hier wonen.

Zelf ben ik nog nooit in Europa geweest, zelfs niet in Argentinië, zelfs niet op de Falklandeilanden. Eigenlijk ben ik nergens geweest, behalve hier.

Vorig jaar kreeg ik een Eiffeltoren-magneet van mevrouw Zhang. De tweeling zat op te scheppen dat ze erbovenop had gestaan, maar ik weet dat ze liegen. Je mag allang niet meer op de Eiffeltoren. Zelfs mijn moeder, die is geboren in Parijs (Saint-Denis), is nooit op de Eiffeltoren geweest.

Nu weten jullie meteen waarom ik zo van Parijs hou, het is omdat ik er vandaan kom (bij wijze van spreken dus). Als we alleen zijn, praat mijn moeder Frans tegen me, dat deed ze al voor mijn geboorte, vandaar dat de taal voor mij helemaal niet moeilijk is. Ik weet erg veel van de Franse geschiedenis. Ik ken de oude presidenten uit mijn hoofd, van de eerste (Napoleon Bonaparte, 1848-1852) tot en met de laatste (Khadija Boudebouz 2072-2077). Ik weet hoe Parijs eruitzag vóór het rampjaar van 2101, met de arrondissementen (twintig) en daaromheen een snelweg die ze de Périphérique noemden. Ik weet van de Notre-Dame (elfde eeuw) die bijna afbrandde in 2019 en daarna helemaal tijdens de grote protesten van 2038. De Marseillaise ken ik uit mijn hoofd, ik weet zelfs wie Edith Piaf was. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar als het goed is weet mijn (hopelijk) toekomstige penvriend(in) dit allemaal allang, aangezien die 1. Frans is en 2. net als ik geïnteresseerd in de geschiedenis van Frankrijk (en eventueel ook andere landen).

Zoals jullie misschien wel weten is Marie Byrdland erg koud en saai en ver weg van alles. Het huis van de familie Zhang, waar mijn moeder en ik ook wonen, staat in de wijk van de rijken (oliewijk). Ik kan me bijna niet voorstellen dat mijn leven hier voor anderen interessant is, al wil ik er best iets over vertellen. Soms, in de zomer, wandel ik met mijn moeder en de tweeling naar zee. Niemand wandelt hier, behalve mijn moeder. En wij dus. In de winter blijven we zoveel mogelijk binnen.
Een paar keer per jaar neemt de familie Zhang me mee naareen belevingspark met namaakstranden, namaakzonlicht en echte planten uit Azië etc. Rijke oude mensen overwinteren in houten huisjes op het terrein. Ik heb gehoord dat sommigen er in maart heen gaan, en pas in oktober weer buiten komen!

'De twintigste eeuw. Echt een grappige eeuw, als je erbij nadenkt.'

Mijn moeder heeft de laatste tijd geen zin meer om over vroeger te praten, ik bedoel haar tijd vóór Antarctica, het enige wat ze zegt is: dat is allemaal zo lang geleden. Wat niet waar is, want tot haar achttiende heeft ze in Saint-Denis gewoond, daarna is ze met de familie Zhang geëmigreerd naar hier, daarna werd ik geboren, daarna de tweeling, die trouwens nog minder goed Chinees spreekt dan ik (ze vinden alles wat met China te maken heeft ‘dom’). In werkelijkheid is mijn moeder verdrietig omdat haar ouders, mijn opa en oma, vorig jaar zijn omgekomen bij die hittegolf in Europa1De hittegolf in Europa in 2059 eiste duizenden levens. Vooral ouderen bezweken onder hitte van de niet-aflatende saharawind (sirocco) van 13 juli tot 3 augustus. Door het woestijnzand dat de lucht met zich meebracht gingen veel machines stuk, waaronder airconditioning-apparaten. . Sinds Antarctica heeft ze ze niet meer gezien (ze denkt om de één of andere reden dat die hittegolf háár schuld is, geloof ik).
Nou ja, ik kan nog veel meer schrijven, maar het wordt misschien saai nu. 
Ik hoop dat er iemand is die me terugschrijft. Ik weet dat ‘penvriend(in)’ een heel oud woord is (twintigste eeuw of zo!!!) maar dat leek me juist grappig. Misschien kunnen we echte brieven (!) uitwisselen. Ook dat deden ze in de twintigste eeuw. Echt een grappige eeuw, als je erbij nadenkt.

Nathalie Brahimi (12)

1

De hittegolf in Europa in 2059 eiste duizenden levens. Vooral ouderen bezweken onder hitte van de niet-aflatende saharawind (sirocco) van 13 juli tot 3 augustus. Door het woestijnzand dat de lucht met zich meebracht gingen veel machines stuk, waaronder airconditioning-apparaten.