Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) is schrijver, essayist en scenarist. Ze schreef zeven romans. In 2017 won ze de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Welkom in het Rijk der zieken is haar meest recente roman.

Denkt u dat Samoa’s niet kunnen skiën?

Antwoord op een afwijzingsbrief

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur van De Gids. Ze schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer en NRC, doorgaans over literatuur. Daarnaast publiceerde ze essays, proza en vertalingen.

Zeewierdagen

Dagboekfragmenten van een jonge vrouw op Antarctica.

Heidi Dorudi

Heidi Dorudi is filosoof, intersectioneel feminist, schrijver en projectmanager. Publiceert op dorudi.nl. Heidi schrijft aan haar eerste boek Metafysica en Kritiek bij Hannah Arendt: Over de mogelijkheid van vrijheid en verantwoordelijkheid in het politieke handelen.

Het ware beeld van de geschiedenis van Antarctica (1)

Deel 1 van een tweedelig seminar

Rob van Essen

Rob van Essen (1963) is schrijver, vertaler en recensent Angelsaksische literatuur voor NRC Handelsblad. Met zijn meest recente roman De Goede Zoon won hij de Libris Literatuur Prijs.

Drink wat met de Maanman

Een kroeggesprek op de Zuidpool.

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi (1971) is dichter en prozaschrijver, hij studeerde in Irak af als bouwkundig ingenieur en kwam in 1998 in Nederland, waar hij asiel aanvroeg. Het asiel werd geweigerd en hij is uitgeprocedeerd. Al Galidi leerde zichzelf Nederlands en begon met schrijven. In 2007 kreeg hij een voorlopige verblijfsvergunning in Nederland. Hij ontving onder meer El Hizjra-literatuurprijs en de J.C. Bloemprijs. Zijn meest recente boek is de dichtbundel Neem de Titel Serieus.

De Laatste Pinguïn

Voordracht ter ere van de opening van het eerste Puck-warenhuis in Upper McMurdo.

Auke Hulst

Auke Hulst (1975) is romanschrijver, journalist en muzikant. Hij schreef negen boeken. Zijn meest recente werk is Zoeklicht op het gazon.

“LichtLand”™

Een geannoteerd shooting script van een netwerk-implantaatpromo voor “LichtLand”™

Emy Koopman

Emy Koopman is schrijver, onderzoeksjournalist en gepromoveerd literatuurwetenschapper. Haar eerste roman, Orewoet, verscheen in 2016 bij Prometheus en werd genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs en de Bronzen Uil. Ze werkt aan een tweede roman. Via Hard//hoofd

De Adam en Eva van Antarctica

Interview in Antarctica nu - jubileumeditie.

Kiza Magendane

Kiza Magendane is schrijver, voor onder meer NRC en De Groene Amsterdammer, en beleidsondernemer die zich bezig houdt met burgerschap, identiteit, globalisering en Afrika in de wereld.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

Jelmer Mommers

Jelmer Mommers (1987) is journalist. Hij schrijft voor De Correspondent over klimaatverandering. In 2019 verscheen van hem Hoe gaan we dit uitleggen – Onze toekomst op een steeds warmere aarde. In dat boek komt de kolonisatie van Antarctica niet voor.

Grip of het gebrek daaraan

Aantekeningen van romancier Éric Vaye, schrijver van dé familiegeschiedenis van Antarctica, bezorgd door zijn redacteur

Thomas Muntz

Thomas Muntz is onderzoeksjournalist voor Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, daar doceert hij ook in de masterclass onderzoeksjournalistiek. Hij is tevens docent politieke filosofie en liberal arts aan de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg. Thomas is initiatiefnemer van Project Antarctica.

De tijd van voor onze tijd

Over religie & wetenschap in de vroege geschiedenis van Antarctica

Rik Peters

Rik Peters (1989) studeerde filosofie en klassieke talen in Amsterdam (UvA en VU) en in Venetië (Ca’Foscari). Sinds september 2016 doet hij aan de University of Chicago promotieonderzoek naar het snijvlak tussen wetenschap, literatuur en filosofie in Hellenistisch Griekenland.

Operatie McMurder

Memorandum over spookuitdrijvingen in de suburbs van Antarctica

Jan Postma

Jan Postma (1985) werkt als journalist en fotograaf. Sinds 2010 schrijft hij voor De Groene Amsterdammer over onder meer literatuur, fotografie en beeldende kunst. In het voorjaar van 2017 verscheen zijn essaybundel Vroege werken.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

Aafke Romeijn

Aafke Romeijn (1986) zingt, schrijft, twittert en blogt over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. In april 2018 kwam haar debuutroman Concept M uit bij De Arbeiderspers, in mei 2019 verscheen haar nieuwe album M, de soundtrack bij het boek.

Het Rio Grande-Verdrag

Een Wikipedia-pagina over de Antarctische oorsprong van non-humaan recht

Kasper van Royen

Kasper van Royen (1983) studeerde Wijsbegeerte in Amsterdam en schrijft korte verhalen, columns en zo nu en dan een gedicht. Zijn meest recente roman is En toen kwam Annika.

Pinguïnperikelen

Overpeinzingen uit een pinguïnpretpark.

Babah Tarawally

Babah Tarawally, Sierra-Leoons-Nederlandse schrijver en gespreksleider die zich inzet voor onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. Als columnist bij dagblad Trouw schrijft hij over (verborgen) discriminatie en racisme. ‘Gevangen in zwart wit denken’ is zijn meest recente boek.

Lunchen in Mofou

Een reportage uit de hoofdstad.

Jeroen Trommelen

Jeroen Trommelen (1956) is hoofdredacteur van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Hij is onderzoeksjournalist, auteur van journalistieke boeken en voormalig bestuurder en voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek VVOJ. Tot augustus 2016 werkte hij als onderzoeksverslaggever bij de Volkskrant.

Roesland

0.1 Voorwoord:
De ondermijning van Roesland
身心自由

Louise Fresco en Simon Vink

Niña Weijers

Niña Weijers schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Ze debuteerde met haar roman De consequenties, die o.a. werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In juni 2019 verscheen haar nieuwste roman, KAMERS ANTIKAMERS.

Penvriend(in) gezocht

Een oproep in de sectie 'vrijetijdsbesteding 10-17 jaar, interactief' van het netwerk-implantaat.

Nieuw Tonga
2209

Tijdlijn

2119

De eerste burgerkolonisten zetten voet aan wal. Het zijn Zuidzee-eilandbewoners, wiens land door de stijging van de zeespiegel verdwenen is.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

door Kiza Magendane

2123

Vier jaar nadat de eerste kolonisten in de vorm van gerelocaliseerde Eilanders voet aan wal zetten op Antarctica komt nu ook de vrije of niet-gedwongen kolonisatie van Antarctica gestaag op gang.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

door Jan Postma

2137

2141

2143

2144

2150

2152

2156

2160

2172

Steeds meer klimatologische ontberingen wordt het hoofd geboden en artificiële intelligentie heeft een ongekende vlucht genomen.

Het Rio Grande-Verdrag

Een Wikipedia-pagina over de Antarctische oorsprong van non-humaan recht

door Aafke Romeijn

2173

De kolonisatie is flink opgeschoten. Er zijn grote steden, het 'daglichtprobleem' is opgelost en het gaat goed met de keizerspinguïn.

De oase Humboldt City

Gedurfder dan Boyan Slat. Een reportage over de technologische oplossingen voor de ontberingen van Antarctica.

door Louise Fresco en Simon Vink

2189

2198

2209

2219

2265

Welkom op Project Antarctica! Op deze site bent u in 2419 en vindt u het archief van de kolonisatie van Antarctica die in 2119 begon. De komende weken wordt het archief steeds verder ontsloten. Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief om iedere ochtend een nieuw verhaal te ontvangen. Dwaal over de kaart, struin door de tijdlijn en duik in de verhalen van de bewoners van Antarctica.

Ieder continent heeft z’n eigen droomtijd, een tijd die niemand zich goed meer herinnert en waar enkel nog hunebedden, rotsschilderingen en wat overgroeide, verkruimelde piramides stilletjes van getuigen. Europa heeft de neushoorns en pony's van Lascaux, Australië heeft de Wandijna-schedels in Kimberley, en wist u dat de Zwartvoetindianen rond hun jachtgebied vagina’s in de rotsen kerfden?

Maar wat heeft Antarctica? Lange tijd bestond er onder antropologen consensus dat Antarctica zo’n droomtijd miste. Jamal Rasmussens theorie van het maatschappelijk onderbewuste is zelfs geheel gebaseerd op de these dat de ‘Antarctische psyche’ het best begrepen kan worden als een ‘opnieuw beginnen’ zonder ‘sporen van het verleden’. Ook Cleo Sanntags theorie van ‘vloedschuld’ kan gezien worden als een pijnlijk zeurend besef dat de Antarctische mens als enige niet meer hoeft te leven met de last van het ‘verdronken verleden’.

Dat is echter een, lui, vooroordeel. Al vanaf de tweede generatie permanente bewoners van Antarctica bestaat er een narratieve traditie die omschreven kan worden als een ‘station cult’. Met name het oude wetenschappelijk onderzoeksstation McMurdo is een belangrijke discursieve marker in het zelf-begrip van vroege Antarctianen.1Archieven van de eerste kolonisatie wijzen uit dat Murdo een populaire naam was voor jongens en in kleine gemeenschappen aan de rand van de ontginningsgeneraliteiten was zelfs de naam Saaiens (verbastering van het Engelse ‘science’) een populaire meisjesnaam. In verschillende Antarctische sprookjes treedt ‘het station’ of ‘MacMoerdo’, soms ook ‘MaMardo’, als een plek waar ‘verloren kennis’ verborgen ligt.2In tegenstelling tot wat veel mensen denken verwijst de naam van het onafhankelijke kolonistendorp New Machu Pichu niet direct naar de Inca-ruïne in de Andes, maar naar het Peruviaanse wetenschappelijk station Machu Pichu op King George Island.

En wat te denken van de rol van de scientist? De scientist, of zelfs algemener ‘science’ in de vroege station cult, is een wijsgeer of een Kassandra-figuur. Onderzoeker Tomás Muñz, die embedded was bij de eerste golf permanente bewoners, wijst erop dat de figuur van de scientist opmerkelijke parallellen vertoont met Utnapishtim, de Noach-figuur uit het Mesopotamische Gilgamesj-epos, die van de Goden de opdracht kreeg om een boot te bouwen en zo de zondvloed te overleven. Utnapishtim heeft het eeuwige leven, maar niet de eeuwige jeugd, op een verborgen berghelling geeft hij Gilgamesj mythologische kennis. Net als in het epos van Gilgamesj is de scientist een spiegel van de ‘held’, hij is te oud en fragiel om te handelen, en zijn kennis verwijst naar een wereld (van voor de zondvloed) die er niet meer is.

Zo bezien vormt de scientist een ‘grens’, iets dat eraan herinnert dat er een tijd voor ons ligt die niet meer de onze is. Waar kennis bestond die niet meer kennis is van onze wereld. Maar het is tevens de grens die het begin markeert van onze identiteit, een constitutive outside die Antarctianen wel degelijk met elkaar, en met de tijd van voor onze tijd, verbindt.

1

Archieven van de eerste kolonisatie wijzen uit dat Murdo een populaire naam was voor jongens en in kleine gemeenschappen aan de rand van de ontginningsgeneraliteiten was zelfs de naam Saaiens (verbastering van het Engelse ‘science’) een populaire meisjesnaam.

2

In tegenstelling tot wat veel mensen denken verwijst de naam van het onafhankelijke kolonistendorp New Machu Pichu niet direct naar de Inca-ruïne in de Andes, maar naar het Peruviaanse wetenschappelijk station Machu Pichu op King George Island.