Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) is schrijver, essayist en scenarist. Ze schreef zeven romans. In 2017 won ze de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Welkom in het Rijk der zieken is haar meest recente roman.

Denkt u dat Samoa’s niet kunnen skiën?

Antwoord op een afwijzingsbrief

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur van De Gids. Ze schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer en NRC, doorgaans over literatuur. Daarnaast publiceerde ze essays, proza en vertalingen.

Zeewierdagen

Dagboekfragmenten van een jonge vrouw op Antarctica.

Heidi Dorudi

Heidi Dorudi is filosoof, intersectioneel feminist, schrijver en projectmanager. Publiceert op dorudi.nl. Heidi schrijft aan haar eerste boek Metafysica en Kritiek bij Hannah Arendt: Over de mogelijkheid van vrijheid en verantwoordelijkheid in het politieke handelen.

Het ware beeld van de geschiedenis van Antarctica (1)

Deel 1 van een tweedelig seminar

Rob van Essen

Rob van Essen (1963) is schrijver, vertaler en recensent Angelsaksische literatuur voor NRC Handelsblad. Met zijn meest recente roman De Goede Zoon won hij de Libris Literatuur Prijs.

Drink wat met de Maanman

Een kroeggesprek op de Zuidpool.

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi (1971) is dichter en prozaschrijver, hij studeerde in Irak af als bouwkundig ingenieur en kwam in 1998 in Nederland, waar hij asiel aanvroeg. Het asiel werd geweigerd en hij is uitgeprocedeerd. Al Galidi leerde zichzelf Nederlands en begon met schrijven. In 2007 kreeg hij een voorlopige verblijfsvergunning in Nederland. Hij ontving onder meer El Hizjra-literatuurprijs en de J.C. Bloemprijs. Zijn meest recente boek is de dichtbundel Neem de Titel Serieus.

De Laatste Pinguïn

Voordracht ter ere van de opening van het eerste Puck-warenhuis in Upper McMurdo.

Auke Hulst

Auke Hulst (1975) is romanschrijver, journalist en muzikant. Hij schreef negen boeken. Zijn meest recente werk is Zoeklicht op het gazon.

“LichtLand”™

Een geannoteerd shooting script van een netwerk-implantaatpromo voor “LichtLand”™

Emy Koopman

Emy Koopman is schrijver, onderzoeksjournalist en gepromoveerd literatuurwetenschapper. Haar eerste roman, Orewoet, verscheen in 2016 bij Prometheus en werd genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs en de Bronzen Uil. Ze werkt aan een tweede roman. Via Hard//hoofd

De Adam en Eva van Antarctica

Interview in Antarctica nu - jubileumeditie.

Kiza Magendane

Kiza Magendane is schrijver, voor onder meer NRC en De Groene Amsterdammer, en beleidsondernemer die zich bezig houdt met burgerschap, identiteit, globalisering en Afrika in de wereld.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

Jelmer Mommers

Jelmer Mommers (1987) is journalist. Hij schrijft voor De Correspondent over klimaatverandering. In 2019 verscheen van hem Hoe gaan we dit uitleggen – Onze toekomst op een steeds warmere aarde. In dat boek komt de kolonisatie van Antarctica niet voor.

Grip of het gebrek daaraan

Aantekeningen van romancier Éric Vaye, schrijver van dé familiegeschiedenis van Antarctica, bezorgd door zijn redacteur

Thomas Muntz

Thomas Muntz is onderzoeksjournalist voor Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, daar doceert hij ook in de masterclass onderzoeksjournalistiek. Hij is tevens docent politieke filosofie en liberal arts aan de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg. Thomas is initiatiefnemer van Project Antarctica.

De tijd van voor onze tijd

Over religie & wetenschap in de vroege geschiedenis van Antarctica

Rik Peters

Rik Peters (1989) studeerde filosofie en klassieke talen in Amsterdam (UvA en VU) en in Venetië (Ca’Foscari). Sinds september 2016 doet hij aan de University of Chicago promotieonderzoek naar het snijvlak tussen wetenschap, literatuur en filosofie in Hellenistisch Griekenland.

Operatie McMurder

Memorandum over spookuitdrijvingen in de suburbs van Antarctica

Jan Postma

Jan Postma (1985) werkt als journalist en fotograaf. Sinds 2010 schrijft hij voor De Groene Amsterdammer over onder meer literatuur, fotografie en beeldende kunst. In het voorjaar van 2017 verscheen zijn essaybundel Vroege werken.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

Aafke Romeijn

Aafke Romeijn (1986) zingt, schrijft, twittert en blogt over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. In april 2018 kwam haar debuutroman Concept M uit bij De Arbeiderspers, in mei 2019 verscheen haar nieuwe album M, de soundtrack bij het boek.

Het Rio Grande-Verdrag

Een Wikipedia-pagina over de Antarctische oorsprong van non-humaan recht

Kasper van Royen

Kasper van Royen (1983) studeerde Wijsbegeerte in Amsterdam en schrijft korte verhalen, columns en zo nu en dan een gedicht. Zijn meest recente roman is En toen kwam Annika.

Pinguïnperikelen

Overpeinzingen uit een pinguïnpretpark.

Babah Tarawally

Babah Tarawally, Sierra-Leoons-Nederlandse schrijver en gespreksleider die zich inzet voor onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. Als columnist bij dagblad Trouw schrijft hij over (verborgen) discriminatie en racisme. ‘Gevangen in zwart wit denken’ is zijn meest recente boek.

Lunchen in Mofou

Een reportage uit de hoofdstad.

Jeroen Trommelen

Jeroen Trommelen (1956) is hoofdredacteur van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Hij is onderzoeksjournalist, auteur van journalistieke boeken en voormalig bestuurder en voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek VVOJ. Tot augustus 2016 werkte hij als onderzoeksverslaggever bij de Volkskrant.

Roesland

0.1 Voorwoord:
De ondermijning van Roesland
身心自由

Louise Fresco en Simon Vink

Niña Weijers

Niña Weijers schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Ze debuteerde met haar roman De consequenties, die o.a. werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In juni 2019 verscheen haar nieuwste roman, KAMERS ANTIKAMERS.

Penvriend(in) gezocht

Een oproep in de sectie 'vrijetijdsbesteding 10-17 jaar, interactief' van het netwerk-implantaat.

Upper McMurdo
2141

Tijdlijn

2119

De eerste burgerkolonisten zetten voet aan wal. Het zijn Zuidzee-eilandbewoners, wiens land door de stijging van de zeespiegel verdwenen is.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

door Kiza Magendane

2123

Vier jaar nadat de eerste kolonisten in de vorm van gerelocaliseerde Eilanders voet aan wal zetten op Antarctica komt nu ook de vrije of niet-gedwongen kolonisatie van Antarctica gestaag op gang.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

door Jan Postma

2137

2141

2143

2144

2150

2152

2156

2160

2172

Steeds meer klimatologische ontberingen wordt het hoofd geboden en artificiële intelligentie heeft een ongekende vlucht genomen.

Het Rio Grande-Verdrag

Een Wikipedia-pagina over de Antarctische oorsprong van non-humaan recht

door Aafke Romeijn

2173

De kolonisatie is flink opgeschoten. Er zijn grote steden, het 'daglichtprobleem' is opgelost en het gaat goed met de keizerspinguïn.

De oase Humboldt City

Gedurfder dan Boyan Slat. Een reportage over de technologische oplossingen voor de ontberingen van Antarctica.

door Louise Fresco en Simon Vink

2189

2198

2209

2219

2265

Welkom op Project Antarctica! Op deze site bent u in 2419 en vindt u het archief van de kolonisatie van Antarctica die in 2119 begon. De komende weken wordt het archief steeds verder ontsloten. Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief om iedere ochtend een nieuw verhaal te ontvangen. Dwaal over de kaart, struin door de tijdlijn en duik in de verhalen van de bewoners van Antarctica.

EXTERIEUR. BINNENSTAD UPPER MCMURDO. POOLNACHT.

Een donkere winkelstraat in Upper McMurdo1McMurdo Station werd op 6 februari 1956 gesticht door de Amerikanen en was lang de grootste gemeenschap en belangrijkste doorvoerhaven van Antarctica. Het was gelegen op Ross Island. De oorspronkelijke locatie is in de 21ste eeuw door de stijgende zeepspiegel deels verloren gegaan, hoewel de Chapel of the Snow gespaard is – het gebouw is nu een World Heritage Site. Upper McMurdo is hoger gelegen dan het oorspronkelijk station en strekt zich uit over het geheel van Hut Point Peninsula. Momenteel telt Upper McMurdo 720.000 inwoners.. Een man, Bob, sjokt langs etalages waar holografische modellen kleding showen, langs drukke restaurants en cafés. We zien Bob op de rug terwijl hij zich een weg baant door de voetgangers. Een blik op de digitale klok op het plein voor de oude Chapel of the Snow leert dat het half twee ’s middags is, 12 juni en een graad of 4. Lichte natte sneeuw. De muziek is duister en orkestraal, faux-Max Richter, gegenereerd met MimicMusic™. Zachtjes daar doorheen: stadsgeluiden.

EXTERIEUR. COASTAL PARK MCMURDO. POOLNACHT.

Bob komt door een park van jonge bomen, ziet geliefden die hand in hand lopen, een mechanische Cerberus die achter een weggeworpen tak aan rent en tieners die op hun vintage boards een heuvel op zweven of weer naar beneden McFly’en. Bob knielt en veegt met zijn blote hand wat dode bladeren bijeen. Knijpt een handvol bladeren fijn, laat ze als schilfers naar de grond vallen.

EXTERIEUR. ICE RUNWAY MEMORIAL BRIDGE. POOLNACHT.

We zien de Ice Runway Memorial Bridge die Ross Island verbindt met de buitengaats gelegen, op pontons gebouwde luchthaven.2De brug vervangt Ice Runway Road die teloorging toen het Ross-ijsplateau ontdooide. Het Ross-ijsplateau, ook wel de Ross-ijsbarrière, was ooit het grootste ijsplateau ter wereld en werd gevoed door zeven gletsjers. We zien Bob van voren terwijl hij omhoog sjokt. Tegemoetkomend verkeer belicht zijn sombere, uitgewrongen gezicht, achteropkomend verkeer tekent hem afwisselend in silhouet. Hij passeert waarschuwingsborden die aan de rand van de reling van de brug zijn bevestigd.

CLOSE-UP WAARSCHUWINGSBORDEN. POOLNACHT.

Een drietal opeenvolgende borden: ‘DOE HET NIET’, ‘ANTARCTICA HEEFT JE NODIG’, ‘HET WORDT VANZELF WEER LICHT’.

EXTERIEUR. ICE RUNWAY MEMORIAL BRIDGE. POOLNACHT.

Bob hijst zich op de reling van de brug, zoekt met zijn voeten de smalle richel aan de andere kant, draait voorzichtig om, zich met zijn handen achter zijn rug nog aan de reling vasthoudend. Hij kijkt in de diepte, waar het koude, zwarte water wacht. Heft zijn blik, sluit zijn ogen, haalt adem en...

INTERIEUR. LICHTLAND. POOLNACHT.

Bob loopt door een helverlichte binnenruimte die zo groot is als de hangar van een ruimteveer. Er groeien tropische bomen, schaars geklede mensen sporten, een kraakheldere zee spoelt aan op een artificieel zandstrand. Hier klinkt vrolijke, primaire-kleurenmuziek gegenereerd met MimicMusic™. Bob is in zwembroek en heeft een badhanddoek over zijn schouder geslagen. Hij oogt gebronsd, sterk, opgeruimd. Hij legt zijn badhanddoek neer en gaat ruggelings liggen; kijkt naar het plafond, waarop een blauwe hemel is geprojecteerd – al lang uitgestorven vogels vliegen over en de zon blikkert. Dan valt er een schaduw over Bob heen. Een servicerobot, volstrekt menselijk en perfect geproportioneerd, met het logo van Lichtland op de gespierde buik en het SR-teken op het voorhoofd getatoeëerd3Activisten die strijden voor gelijke rechten voor androïden dragen dezelfde tatoeage onder het mom: ‘Wij zijn Robotucus.’. Er klinken wat mechanische geluiden, dan opent de servicerobot een luik in zijn buik en haalt er een perfecte Mai Tai uit. De servicerobot glimlacht. Bob neemt de Mai Tai aan, knikt, glimlacht terug.

INTERIEUR. KANTOOR DIRECTEUR LICHTLAND. POOLNACHT.

Een scherp geklede dame van onbestemde leeftijd zit op de rand van het bureau. Onder in beeld: Valerie Zuidema, CEO Lichtland™.

ZUIDEMA:

'Lichtland is niet de hemel, maar veel dichter bij de hemel kun je op Antarctica niet komen. Wat ooit is begonnen als een medische faciliteit voor licht- en slaaptherapie is inmiddels uitgegroeid tot een therapeutisch verantwoord belevingspark. Hier kun je tijdens de eindeloze poolnacht op aangename wijze je tekort aan lumen aanvullen of tijdens de eindeloze pooldag bijslapen onder een artificiële sterrenhemel.'

Slide met zelfmoordstatistieken.

ZUIDEMA (voice-over):

'Dit was vijf jaar terug de situatie in Upper McMurdo: 176 mensen per 100.000 inwoners pleegden jaarlijks zelfmoord, meer nog dan in gekende zelfmoord-hotspots als Groenland en Litouwen. Dankzij zowel lichtdeprivatie als slaaptekort4Onderzoek wijst ook op andere oorzaken, die in de socio-economische en politieke sfeer moeten worden gezocht.. En dit waren nog maar de geslaagde pogingen. We kennen allemaal wel iemand die een poging heeft gedaan, of misschien was u dat zelf wel, of heeft u het op z’n minst overwogen. Ik wel. Duizenden van ons werden – en worden! – jaarlijks ondienstbaar door depressieve klachten. De economische schade door uitval wordt geraamd op zeven procent van het Antarctisch Nationaal Product. Maar achter die kille cijfers schuilen de verhalen van echte mensen. Zoals Bob.'

INTERIEUR. LICHTLAND. POOLNACHT.

Bob dobbert nu in de artificiële zee. Hij speelt met een artificiële dolfijn, keert zich dan naar de camera.

BOB:

'Mensen denken altijd dat ze er zelf uit kunnen komen. En als ze dat niet kunnen, dat ze het dan maar anders moeten oplossen. Ik wilde niemand tot last zijn. Ik was uit mijn functie gezet, waarna mijn levenspartner voor een geslaagder alternatief koos. Ik was mijn omgeving en het bedrijfsleven alleen maar tot last. Ik was niet dienstbaar meer. En dan die nacht, die eeuwige nacht! Dat was nog het ergst. De poolnacht had zich in mijn hoofd genesteld en wilde niet meer weggaan. Gelukkig heb ik niet gedaan wat ik toen van plan was, want precies op het moment dat ik wilde springen, toonde mijn netwerk-implantaat me een infomercial van Lichtland. Het was alsof een Goddelijk Wezen me toesprak. Nu draag ik weer volledig bij. I have lived and gone to heaven...'

INTERIEUR. KANTOOR DIRECTEUR LICHTLAND. POOLNACHT.

Valerie Zuidema op de rand van haar bureau.

ZUIDEMA

'Maar neem dit niet van mij aan, of van Bob. Neem het ook aan van de StatistiekFabriek™. Het zelfmoord- en uitvalpercentage onder de gebruikers van Lichtland is ruim tachtig procent lager dan onder niet-gebruikers. Eigenlijk zou iedereen naar Lichtland moeten komen.'

INTERIEUR. LICHTLAND. POOLNACHT.

Wide-shot van de Tropische Hal van Lichtland. Het beeld vervaagt en er verschijnen suikerspin-roze letters: LICHTLAND, BALSEM VOOR LICHAAM EN GEEST!

GENERIEKE VOICE-OVER (gehaast, lager volume) Abonnementen op Lichtland beginnen bij 40.000 dollar per jaar. Kredietwaardigheid wordt gecontroleerd. Lichtland behoudt zich het recht voor uw klandizie te weigeren.

1

McMurdo Station werd op 6 februari 1956 gesticht door de Amerikanen en was lang de grootste gemeenschap en belangrijkste doorvoerhaven van Antarctica. Het was gelegen op Ross Island. De oorspronkelijke locatie is in de 21ste eeuw door de stijgende zeepspiegel deels verloren gegaan, hoewel de Chapel of the Snow gespaard is – het gebouw is nu een World Heritage Site. Upper McMurdo is hoger gelegen dan het oorspronkelijk station en strekt zich uit over het geheel van Hut Point Peninsula. Momenteel telt Upper McMurdo 720.000 inwoners.

2

De brug vervangt Ice Runway Road die teloorging toen het Ross-ijsplateau ontdooide. Het Ross-ijsplateau, ook wel de Ross-ijsbarrière, was ooit het grootste ijsplateau ter wereld en werd gevoed door zeven gletsjers.

3

Activisten die strijden voor gelijke rechten voor androïden dragen dezelfde tatoeage onder het mom: ‘Wij zijn Robotucus.’

4

Onderzoek wijst ook op andere oorzaken, die in de socio-economische en politieke sfeer moeten worden gezocht.