Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) is schrijver, essayist en scenarist. Ze schreef zeven romans. In 2017 won ze de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Welkom in het Rijk der zieken is haar meest recente roman.

Denkt u dat Samoa’s niet kunnen skiën?

Antwoord op een afwijzingsbrief

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur van De Gids. Ze schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer en NRC, doorgaans over literatuur. Daarnaast publiceerde ze essays, proza en vertalingen.

Zeewierdagen

Dagboekfragmenten van een jonge vrouw op Antarctica.

Heidi Dorudi

Heidi Dorudi is filosoof, intersectioneel feminist, schrijver en projectmanager. Publiceert op dorudi.nl. Heidi schrijft aan haar eerste boek Metafysica en Kritiek bij Hannah Arendt: Over de mogelijkheid van vrijheid en verantwoordelijkheid in het politieke handelen.

Het ware beeld van de geschiedenis van Antarctica (1)

Deel 1 van een tweedelig seminar

Rob van Essen

Rob van Essen (1963) is schrijver, vertaler en recensent Angelsaksische literatuur voor NRC Handelsblad. Met zijn meest recente roman De Goede Zoon won hij de Libris Literatuur Prijs.

Drink wat met de Maanman

Een kroeggesprek op de Zuidpool.

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi (1971) is dichter en prozaschrijver, hij studeerde in Irak af als bouwkundig ingenieur en kwam in 1998 in Nederland, waar hij asiel aanvroeg. Het asiel werd geweigerd en hij is uitgeprocedeerd. Al Galidi leerde zichzelf Nederlands en begon met schrijven. In 2007 kreeg hij een voorlopige verblijfsvergunning in Nederland. Hij ontving onder meer El Hizjra-literatuurprijs en de J.C. Bloemprijs. Zijn meest recente boek is de dichtbundel Neem de Titel Serieus.

De Laatste Pinguïn

Voordracht ter ere van de opening van het eerste Puck-warenhuis in Upper McMurdo.

Auke Hulst

Auke Hulst (1975) is romanschrijver, journalist en muzikant. Hij schreef negen boeken. Zijn meest recente werk is Zoeklicht op het gazon.

“LichtLand”™

Een geannoteerd shooting script van een netwerk-implantaatpromo voor “LichtLand”™

Emy Koopman

Emy Koopman is schrijver, onderzoeksjournalist en gepromoveerd literatuurwetenschapper. Haar eerste roman, Orewoet, verscheen in 2016 bij Prometheus en werd genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs en de Bronzen Uil. Ze werkt aan een tweede roman. Via Hard//hoofd

De Adam en Eva van Antarctica

Interview in Antarctica nu - jubileumeditie.

Kiza Magendane

Kiza Magendane is schrijver, voor onder meer NRC en De Groene Amsterdammer, en beleidsondernemer die zich bezig houdt met burgerschap, identiteit, globalisering en Afrika in de wereld.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

Jelmer Mommers

Jelmer Mommers (1987) is journalist. Hij schrijft voor De Correspondent over klimaatverandering. In 2019 verscheen van hem Hoe gaan we dit uitleggen – Onze toekomst op een steeds warmere aarde. In dat boek komt de kolonisatie van Antarctica niet voor.

Grip of het gebrek daaraan

Aantekeningen van romancier Éric Vaye, schrijver van dé familiegeschiedenis van Antarctica, bezorgd door zijn redacteur

Thomas Muntz

Thomas Muntz is onderzoeksjournalist voor Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, daar doceert hij ook in de masterclass onderzoeksjournalistiek. Hij is tevens docent politieke filosofie en liberal arts aan de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg. Thomas is initiatiefnemer van Project Antarctica.

De tijd van voor onze tijd

Over religie & wetenschap in de vroege geschiedenis van Antarctica

Rik Peters

Rik Peters (1989) studeerde filosofie en klassieke talen in Amsterdam (UvA en VU) en in Venetië (Ca’Foscari). Sinds september 2016 doet hij aan de University of Chicago promotieonderzoek naar het snijvlak tussen wetenschap, literatuur en filosofie in Hellenistisch Griekenland.

Operatie McMurder

Memorandum over spookuitdrijvingen in de suburbs van Antarctica

Jan Postma

Jan Postma (1985) werkt als journalist en fotograaf. Sinds 2010 schrijft hij voor De Groene Amsterdammer over onder meer literatuur, fotografie en beeldende kunst. In het voorjaar van 2017 verscheen zijn essaybundel Vroege werken.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

Aafke Romeijn

Aafke Romeijn (1986) zingt, schrijft, twittert en blogt over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. In april 2018 kwam haar debuutroman Concept M uit bij De Arbeiderspers, in mei 2019 verscheen haar nieuwe album M, de soundtrack bij het boek.

Het Rio Grande-Verdrag

Een Wikipedia-pagina over de Antarctische oorsprong van non-humaan recht

Kasper van Royen

Kasper van Royen (1983) studeerde Wijsbegeerte in Amsterdam en schrijft korte verhalen, columns en zo nu en dan een gedicht. Zijn meest recente roman is En toen kwam Annika.

Pinguïnperikelen

Overpeinzingen uit een pinguïnpretpark.

Babah Tarawally

Babah Tarawally, Sierra-Leoons-Nederlandse schrijver en gespreksleider die zich inzet voor onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. Als columnist bij dagblad Trouw schrijft hij over (verborgen) discriminatie en racisme. ‘Gevangen in zwart wit denken’ is zijn meest recente boek.

Lunchen in Mofou

Een reportage uit de hoofdstad.

Jeroen Trommelen

Jeroen Trommelen (1956) is hoofdredacteur van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Hij is onderzoeksjournalist, auteur van journalistieke boeken en voormalig bestuurder en voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek VVOJ. Tot augustus 2016 werkte hij als onderzoeksverslaggever bij de Volkskrant.

Roesland

0.1 Voorwoord:
De ondermijning van Roesland
身心自由

Louise Fresco en Simon Vink

Niña Weijers

Niña Weijers schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Ze debuteerde met haar roman De consequenties, die o.a. werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In juni 2019 verscheen haar nieuwste roman, KAMERS ANTIKAMERS.

Penvriend(in) gezocht

Een oproep in de sectie 'vrijetijdsbesteding 10-17 jaar, interactief' van het netwerk-implantaat.

Dingen, plekken, mensen

Wat is wat en waar is waar en wie is wie op Antarctica?

Dingen

Clostridium Minehoucus

De nacht van de acht keizerspinguïns

De nacht van de acht keizerspinguïns verwijst naar een fragment uit het dagboek van Ernest Shackleton die vooravond van het verliezen van zijn schip The Endurance als volgt beschreef: A strange occurrence was the sudden appearance of eight emperor penguins from a crack 100 yds. away at the moment when the pressure upon the ship was at its climax. They walked a little way towards us, halted, and after a few ordinary calls proceeded to utter weird cries that sounded like a dirge for the ship. Non of us had ever before heard the emperors utter any other than the most simple calls or cries, and the effect of this concerted effort was almost startling. Dit mythische verhaal is de oorsprong van het feest van De zang van de acht keizerspinguïns, waarbij acht als pinguïn verkleedde kinderen de scène naspelen op de avond van 26 oktober.

deps

Trans-Antarctisch betaalmiddel, geïntroduceerd op alle Antarctische eilanden en het Centrale IJsveld in 2165. Deps fungeren als een decentrale munt, de waarde van de munt wordt bepaald door het aantal delingen in de vaste deps-stam (van Antarctica) die optreden in een quantum-registratie. De licenties voor delingen werden uitgegeven door de Economisch Verenigde Naties.

de Stedenbond

Na de overstroming van 2080, bekend als de grote overstroming, viel de internationale wereld en rechtsorde uit elkaar, nieuwe instituties werden in het leven geroepen om orde in chaos te scheppen. De Stedenbond wordt door kenners beschouwd als de opvolger van Verenigde Naties.

De Zuidpost

dodenvloten

Dodenvloten: gevriesdroogde lichamen worden bewaard op schepen die speciaal voor dit doel worden gebouwd. Deze schepen varen op internationale wateren om de stijgende dodenbelastingen te ontlopen. Ieder schip heeft een capaciteit van 500.000 lichamen.

Economische Verenigde Naties

Vroege markt-en staatsvorm, belangrijkste governance structuur voor de ondertekenaars van het Antarctisch Verdrag en mediator in soevereiniteitskwesties die ontstonden bij de eerste kolonisatie en ontginning van Antarctica. De EVN werden opgericht op de eerste Verdragsbijeenkomst (2123) die de landbouw en (pluim)veeteelt op Antarctica inluidde, ook wel de top soil top genoemd.

Edalat Academie

Eilanders

Tussen 2110 en 2140 vormen immigranten van de vele eilanden in de Stille Zuidzee de grootste bevolkingsgroep op Antarctica. Ondanks hun soms grote onderlinge verschillen worden de Eilanders door buitenstaanders vaak als één volk gezien. Hoewel oudere generaties Eilanders zich niet altijd met elkaar verbonden voelen, omarmen hun kinderen hun ‘Eilanderschap’ steeds vaker als culturele identiteit.

gras

Honderd jaar geleden was de Antarctische smele de enige grassoort die op Antarctica voorkwam. Door opwarming en immigratie is de biodiversiteit nu een stuk groter, maar de Antarctische smele is nog altijd een van de meest voorkomende planten, zij het vaak in gemanipuleerde varianten die zich lenen voor gerichte aanplanting, en iets groener ogen.

het Centrale IJsveld

Grootste laag ijs, ook wel de Zuidpoolkap en The Great White genoemd die lange tijd het middelste gedeelte van het Antarctisch eilandenrijk bedekte en de indruk gaf van één Antarctische landmassa. Het gecontroleerd afsmelten van de gletsjers die uit het Centrale IJsveld lopen was één van de gevaarlijkste taken van het ontginnen van Antarctica.

hyperslide

De hyperslide is een openbaar-vervoersysteem gebaseerd op de hyperloop, een vacuümtrein die tussen 2040 en 2060 in 66 landen ging rijden. De hyperloop werd echter nooit helemaal omarmd door het grote publiek. Na ernstige ongelukken bij Omsk, Rusland en Oregon, Amerika groeide de roep om aanpassingen. Vanaf 2095 maakt de hyperslide haar opmars: een tragere, bovengrondse vacuümtrein gebouwd op kleinere afstanden en minder passagiers. Antarctica telt één hyperslidelijn, gebouwd voor de Olympische Spelen: lijn A loopt van de helikoptervelden boven Yagan Town naar het Olympisch dorp.

Jīchǔ Shēnghuó Marine Corporation

Chinees-Mongoolse multinationale onderneming die onder meer op Antarctica en in Siberië investeert in de ontwikkeling van biodiverse biotoopschermen.

Katholiek College

Het Katholiek College is het oudste instituut voor geesteswetenschappen op Antarctica, opgericht als een onderwijsinstelling door van oorsprong Filipijnse Jezuïeten in het jubeljaar 2143. Het is een leken-instelling en zusterorganisatie van het Nuevo Seminario St. Pio X de Roxas, dat opgericht is nadat het oorspronkelijke seminarie St. Pio X in Roxas Stad verloren ging bij het zinken van het eiland Capiz. Zoals bekend verplaatsen de meeste geestelijke instituten zich met de Filipijnse bevolking naar; de Jezuïetenorde vertrok, getrouw de geest van haar stichters, naar Antarctica. De orde speelde een belangrijke rol in het ontginnen van de baai van Bekner.

Licerine

Licerine werd oorspronkelijk op de markt gebracht als antidepressivum. Vanwege de bijeffecten, m.n. het verlies van slaap- en etenslust gedurende zeven dagen na gebruik, werd het medicijn nooit populair onder het grote publiek. Daarbij moest Licerine hoofdzakelijk intraveneus worden toegediend, wat als een onprettige methode voor thuisgebruik werd ervaren. Licerine is sinds 2094 op de markt als geneesmiddel van (B)ayer corp. The New York Times onthulde in 2114 dat het middel werd toegediend aan mensen met een 'levenscontract' tijdens de bouw van Zuid-Gondwana.

Marie Byrdland

Marie Byrdland is een gebied dat lange tijd niet werd geclaimd door enige bestaande natie en daarom het Wilde Westen van Antarctica; iedereen kon daar individueel land claimen vanaf 2120. Daarvoor al, in 2090, kwamen Inuït uit de Northwest Territories van Canada naar dit gebied om - onder de dekmantel van bodemonderzoek - hun kans op kolonisatie af te wachten. In 2120 stichtte Alicia Akunialuk onmiddellijk de hoofdstad New Inuvik.
Neely, officieel Nieuw Neeltje Jans, is een dorpje aan de kust in Marie Byrdland. Enkele families van zeewierboeren uit Zeeland (Nederland) waren de eerste om zich daar te vestigen. Hun werknemers nu zijn voornamelijk derde en vierde generatie nakomelingen van de eerste migratiestroom van inheemse bewoners van de eilanden in de Stille Zuidzee. Later kwamen daar ook Chinese immigranten bij, in dit dorp specifiek kettingmigratie van Oeigoeren. Zij waren gevlucht voor de aanhoudende godsdienstvervolging in China.

Mount Garan

Mount Garan is een prominente berg in het Olympisch gebied, zo’n 700 kilometer van Yagan Town.

natuursneeuw

Skiresorts in de Franse Alpen kampen al jaren met problemen. Bij gebrek aan vorst en sneeuwval worden skigebieden opgespoten met kunstsneeuw: sommige generaties kennen niet anders, maar er is een groep sneeuwsporters die kunstsneeuw nog altijd als een inferieur product beschouwt. Daarbij is het uiterst kostbaar om natuurlijke schansen kunstmatig wit te houden, en steeds meer resorts sluiten hun deuren.

Octagon

Grootste multinational van het midden van de tweeëntwintigste eeuw. De naam betekent letterlijk 'achthoek' en ontstond na een agressieve aankoopstrategie door het van oorsprong Brabantse (Nederlandse) bedrijf Organon, dat achtereenvolgens de zeven bedrijven Unilever, GlaxoSmithKlein, Bulhaff Solutions, Mundipharma, BittNet en softwaregigant 1isOn opkocht.

Parabolisch daglicht

Daglicht op Antarctica wordt gereflecteerd door met de aarde meedraaiende (geostationair) lichtversterkende spiegels ter hoogte van de evenaar. De installatie van het parabolisch daglicht begon halverwege de tweeëntwintigste eeuw. De oorspronkelijke schetsen voor parabolisch daglicht komen van Louise Fresco (1952 - 2099) uit 2019, maar destijds zag niemand het nut in van een dergelijke uitvinding.
'We moeten niet méér, maar mínder zon om het klimaatprobleem tegen te gaan', zei en verbouwereerde Nederlandse politicus destijds.

Plantaardig laminaat

Halverwege de 21ste eeuw raakt plantaardig laminaat in zwang, maar het materiaal wordt pas echt massaal in productie genomen als men rond 2060 de gewassen die als grondstof voor het laminaat dienen zodanig genetisch manipuleert dat meerdere oogsten per seizoen mogelijk zijn. Decennialang wordt plantaardig laminaat gebruikt voor de bouw van allerhande objecten: huishoudelijke apparatuur, verpakkingen, vervoermiddelen, balkons, daken, complete keukens. Vanaf de jaren tien van de 22ste eeuw boet het materiaal in aan populariteit, de laminaatdaken van de bungalows in het Olympisch dorpzijn een nostalgische knipoog naar de huisjes uit het dorp van de voorlaatste spelen, in 2100 gehouden in Bombay.

Rampjaar 2101

In het Rampjaar 2101 werd de Amerikaanse Westkust getroffen door een aardbeving van 9,2 op de schaal van Richter. De beving werd veroorzaakt door verschuivingen binnen de Cascadia-subductiezone. Grote delen van Seattle en Vancouver kwamen daarbij in zee te liggen. Op de beving volgde een eruptie van de St. Helena vulkaan ten oosten van kustgebieden. Een paar maande later werd West-Europa verrast door cycloon Marley die ontstond boven de Golf van Biskaje en via Frankrijk naar de Lage Landen trok.

Selkie

Selkie is de merknaam van een populair bier gemaakt van kelp (bruinwier).

Shēngwù Xué Corporation

Een bedrijf ter bevordering of behoud van de biodiversiteit. Het bedrijf is van Chinese oorsprong met wortels in het eenentwintigste-eeuwse Chengdu Research Base, waar reuzenpanda's werden gefokt. Nadat China's populatie van de iconische beer weer op stand was gebracht liet het onderzoeksinstituut zich wereldwijd inhuren om nationale mascottes van uitsterven te behoeden.

snowsurf

Snowsurfen, een combinatie van windsurfen en ijskarten, is een relatief nieuwe sport maar sinds 2140 een officiële Olympische discipline. Door de poreuze ozonlaag boven Antarctica bereikt de wind vaak extreme snelheden, snowboarders en skiërs hebben er last van, dus kiezen steeds meer sneeuwtoeristen voor snowsurfen.

vloedgolf van 2122

In 2122 worden de eilanden in de Stille Oceaan getroffen door een vloedgolf, de vierde vloedgolf sinds 2100. Vooral de verwoesting op Fiji en Tonga is groot, Tonga wordt zelfs geheel onbewoonbaar.

Yagan Town

Hoofdstad van Australisch Antarctica, vernoemd naar Yagan (1795-1833), een inheemse Australiër die zich in de negentiende eeuw verzette tegen de Britse kolonisten.

Plekken

Bellinghausen Station

Humboldt City

Economische hoofdstad van Antarctica en centrum voor Antarctische innovatie. Vanuit Humboldt City werd het Antarctisch daglicht bestuurd, in de stad stond tevens het iconische gebouw van de Economische Verenigde Naties. Huisvest de Edalat Academie, opgericht door Roya Roshanfekr.

Jericho Base

Eén van de laatste onderzoeksstations die uitsluitend nog bevolkt werden door wetenschappers. Later in de Antarctische geschiedenis verkreeg de term Onderzoeksstation pas de bijklank van Militaire Basis/Immigratie Station.

Mofou

Hoofdstad van Antarctica, het is de voornaamste vestigingsplaats van de eerste West-Afrikaanse kolonisten van Antarctica.

Neely

Officieel Nieuw Neeltje Jans, is een dorpje aan de kust in Marie Byrdland. Marie Byrdland is een gebied dat lange tijd niet werd geclaimd door enige bestaande natie en daarom het Wilde Westen van Antarctica; iedereen kon daar individueel land claimen vanaf 2120. Enkele families van zeewierboeren uit Zeeland (Nederland) waren de eerste om zich daar te vestigen. Hun werknemers zijn voornamelijk nakomelingen van de eerste migratiestroom van inheemse bewoners van de eilanden in de Stille Zuidzee. Later kwamen daar ook Chinese immigranten bij, in dit dorp specifiek kettingmigratie van Oeigoeren. Zij waren gevlucht voor de aanhoudende godsdienstvervolging in China.

New Inuvik

Hoofdstad van de deelstaat Marie Byrdland, in 2120 gesticht door Alicia Akunialak. De stad heeft de bijnaam 'Ullaakuut', wat goedendag of goedemorgen betekent in het Inuktitut.

Nieuw Tonga

Derde stad van Antarctica zowel in termen van inwoneraantal als economische activiteit. Nieuw Tonga werd gesticht door de Rooms-Katholieke Samoaanse minderheid die aanvankelijk woonde in Yagan Town. Het Katholiek College is één van de belangrijkste werkgevers van de stad en heeft veel invloed gehad op de kenmerkende architectuur van Nieuw Tonga.

Penguin World

Penguin World is het eerste rendabele overdekte kinderpretpark van Antarctica. Woonplaats van Antarctica's favoriete pinguïn: Penguin Puck.

Shēnxīn Zìyóu

Shēnxīn Zìyóu, ook wel "Roesland" genoemd is een enclave van ongeveer honderd vierkante kilometer op het uiterste zuidpuntje van Vuurland, niet ver van de meest noordelijke Antarctische archipel. Shēnxīn Zìyóu (spreek uit als: sinsjin sijouw) is een verbastering van het San Sebastian, zoals het van oorsprong Argentijnse gebied heette voordat het in 2123 onder 'eeuwig durende lease' in handen kwam van een groot Chinees consortium.

Upper McMurdo

Op 6 februari 1956 gesticht door de Amerikanen. Lang was McMurdo de grootste gemeenschap en belangrijkste doorvoerhaven van Antarctica, gelegen op Ross Island. De oorspronkelijke locatie is in de 21ste eeuw door de stijgende zeepspiegel deels verloren gegaan, hoewel de Chapel of the Snow is gespaard – het gebouw is nu een World Heritage Site. Het is de thuisstad van de prestigieuze McMurdo University. Upper McMurdo is hoger gelegen dan het oorspronkelijk station en strekt zich uit over het geheel van Hut Point Peninsula, in 2209 telde McMurdo 720.000 inwoners.

Yagan Town

Hoofdstad van Australisch Antarctica, vernoemd naar Yagan (1795 –1833), een inheemse Australiër die zich in de 19e eeuw verzette tegen de Britse kolonisten.

Zucchelli Hotel & Bar

Zucchelli Hotel & Bar werd geopend nadat in 2133 de laatste Italiaanse onderzoekers van het Programma Nazionale di Ricerche in Antartide het oorspronkelijke Zucchelli Station op Terra Nova verlaten hadden.

Zuid-Gondwana

Zuid-Gondwana, eerder bekend als Zuid-Antarctica, was één van de eerste Antarctische settlements, het stadsplan van Zuid-Gondwana is gebaseerd op Emmen.

Mensen

Alicia Akunialuk

Naar Marie Byrdland gekomen in 2091. Eerste burgemeester van New Inuvik.

Babah Tarawally III jr.

Babah Tarawally III jr. is journalist en avonturier. Hij is ook de zoon van de kleinzoon van Babah Tarawally, een Sierra-Leoons-Nederlandse schrijver uit de eenentwintigste eeuw.

Batavus Droogstoppel

Nom de plume van Hieronymus Turnbull onafhankelijke onderzoeker en journalist. Schreef lange tijd voor de Zuidpost de column Polar Insider waarin hij de lezer deelgenoot maakte van de zelfkant van Antarctica.

Brent Howard

Leider van het Octagon-onderzoeksteam dat tussen 2149 en 2153 onderzoek deed naar Antarctische virussen.

Brigitte Vignés

Brigitte Vignés is hoofd van de afdeling Antarctische geesteswetenschappen aan het Katholiek College. Ze is gespecialiseerd in vroeg-Antarctische letteren en ideeëngeschiedenis van de Zuidpool.

Cleo Sanntag

De jonge Antarctiaan Cleo Sanntag (2136-2226) is Antarctica's eerste eigenlijke intellectueel. Haar geboortedorp Neely (officieel: Nieuw Neeltje Jan) wist ze op haar achttiende de ontvluchten. Met het spaargeld van haar werk bij de algenraffinaderij en een beurs begon ze haar studie aan aan McMurdo University.

Cornelius X

Cornelius X is de alias van bankmedewerker Eddy Lorenz. Het werk van Cornelius X was zeer beroemd in kleine kring, hij is een exponent van vroeg-Antarctische decadentie.

De Eeuwige Asielzoeker des Vaderlands

De Eeuwige Asielzoeker des Vaderlands kwam in 2198 naar Antarctica, daar werd het asiel hem in eerste instantie geweigerd. Na het publiceren van enkele dichtbundels in kleine kring brak hij door bij het grote publiek, en werd hij één van de eerste beroemde auteurs - een fenomeen dat in de tweeëntwintigste eeuw ondenkbaar was.

De Olympische Winterspelen

Na rampjaar 2101 – waarin de Amerikaanse westkust wordt getroffen door een aardbeving van 9,2 op de schaal van Richter veroorzaakt door verschuivingen binnen de Cascadia subductiezone én Europa een paar maanden later wordt verrast door cycloon Marley – besluit het IOC voor het eerst in haar bestaan de Olympische Spelen af te lassen.

Bijna dertig jaar lang vinden er geen Zomer- of Winterspelen plaats, bekomen van het rampjaar vinden landen onvoldoende draagvlak bij de bevolking voor de dure Spelen. Rond 2120 ontstaat het plan de Winterspelen nieuw leven in te roepen, en wel op Antarctica. Stuwende krachten achter het idee zijn Australië in China, beiden grootgrondbezitters op het nog redelijk ontontgonnen continent. Antarctica heeft op dat moment geen goed imago, de slechte klimatologische omstandigheden en grote groepen vluchtelingen schrikken toeristen en expats af. Het organiseren van een Winterspelen lijkt een mooie manier om het nieuwe continent van een economische impuls te voorzien. De spelen van 2128 worden gefinancierd door China, Australië en Frankrijk, al is de Franse bijdrage omstreden in eigen land. Frankrijk bezit maar een klein deel van Antarctica en de bevolking voelt er weinig voor belastingen af te staan aan een plek waar ze misschien nooit zullen komen. Een overheidscampagne promoot Antarctica als Frans grondgebied, interessant voor zowel toeristen als ondernemers. Ondanks tegenslagen – de kwartfinale skispringen wordt twee keer uitgesteld wegens onverantwoorde windsnelheden – worden de Winterspelen van 2128 als een groot succes beschouwd, er kijken wereldwijd miljoenen mensen en Antarctica profileert zich als ambitieus nieuw continent. De toeristenindustrie groeit, zelfs de immigratie vanuit Frankrijk neemt licht toe.

Eddie Rubel

Inuïtmagnaat. Afstammeling van een machtige familie uit het arctisch gebied van (voormalig) Canada. Kwam in 2090 met zijn gezin naar Marie Byrdland onder het voorwendsel bodemonderzoek te doen; na aankomst legde hij binnen enkele jaren beslag op een gebied van zo’n 200 km2. Kan hiermee gezien worden als een van de eerste kolonisten van Antarctica.

Eddy Lorenz

Elei Leapama

Tweede generatie Eilander van Samoaanse oorsprong, oprichter van snowsurf en ski-school Hina.

Emmanuel Valli

Uitgever en redacteur bij boekenhuis Fou Penguin. Fou Penguin is een doorstart van het fameuze Anglo-Amerikaanse uitgeefconcern Penguin, de laatste Oude Wereld-uitgeverij. Het hoofdkantoor van Fou Penguin staat in Humboldt City.

Grace Diski

Grace Diski een vrouw met zilverkleurig haar en ze is voor de duvel niet bang. Ze schrijft louter korte verhalen. De meeste van die verhalen zijn los op haar eigen biografie gebaseerd. Het idee van een beroemde schrijver is op dit punt de geschiedenis ronduit belachelijk, maar ze wordt in bepaalde kringen graag gelezen. En dat is voor haar genoeg.

Helena Waszkowski

Non-humane rechtenactivist, vooraanstaand curator van Antarctische wikipedia-pagina's.

John Kok Foe Chee de Vierde

Hoofd van het Chinese conglomeraat in San Sebastián, en naar wordt aangenomen informeel heerser over Antarctica. Vernoemd naar zijn overgrootvader John Kok Foe Chee die in 2025 werd verbannen uit Suriname, Zuid-Amerika, na grootschalige fraude met de goudprijs.

Liu Onana Dangote

Liu Onana Dangote (2084- ?) was computerwetenschapper en mensenrechtenactivist. Hij is geboren in Xi-Jinping-stad. Hij groeide op in zijn geboortestad Emmen en Singapore. Zijn hobby is het lezen van ondergedoken kranten die nog op papier worden uitgegeven. Als kind wilde hij een reis door de tijd maken, zodat hij New York en Amsterdam kon zien.

MarketingMark by Oracle

Tekst- en beeldgeneratiesoftware MarketingMark by Oracle. Geschikt voor het schrijven van scripten van reclame en infomercials voor netvlies-implantaten.

Mel Rubel

Zoon van Eddie Rubel, naar Marie Byrdland gekomen in 2090 en daarmee behorend tot de eerste onofficiële Inuïtkolonisten. Kortstondig getrouwd met Alicia Akunialuk.

Michelle Minehouce

Mircobioloog en bacterioloog, ontdekker en naamgever van de Clostridium Minehoucus-bacterie. Ontdekte de bacterie in 2115.

Mohamed Brinkers

Mohamed (Mo) Brinkers, 32. Hij is daglicht-realisator en werkt voor Bio Engineering International. De man met zijn vingers aan de knoppen van het parabolisch daglicht. Als wetenschapper zoekt hij met zijn team naar de optimale manier om zoet smeltwater op te slaan.

Pablo Poljakov

Teamleider voor Taskforce internationale acquisitie voor Spectral Solutions International.

Roya Roshanfekr

Roya Roshanfekr was filosoof en metafysicus. Samen met een groot collectief
van Eilanders heeft ze op 8 januari 2134 de Edalat Academie opgericht op
Antarctica. De filosofie die ze daar onderwees had als doel de mensen te
bewegen altijd zelf en altijd kritisch te denken, zonder conformisme maar met
een bescheidenheid die erop wijst dat men ook altijd kritisch blijft ten opzichte
van de eigen meningen en eerder verkregen inzichten. Dit allemaal met als
uiteindelijk doel continu in solidaire gemeenschap met ieder ander een
rechtvaardige wereld te scheppen waarin gelijkwaardigheid onder mensen en
verbondenheid met de natuur de belangrijkste criteria voor elk handelen zijn.
Haar colleges werden bezocht door jong en oud, door belangrijke en
onbelangrijke mensen.

Vanaf het moment dat Antarctica in het handbereik kwam van de westerse
mens die zich dit nieuwe continent door kolonialisme wilde toe-eigenen, vocht
Roshanfekr voor een plek aan de tafel waar de belangrijkste besluiten werden
genomen, om te voorkomen dat het verleden samenvalt met de toekomst –
waardoor er nooit een open toekomst zal zijn. Dat is haar gelukt. In een reeks
intense colleges en seminars ontvouwde ze haar gedachtegangen die lieten
zien hoe kolonialisme, neoliberalisme en het patriarchaat niet de orde kunnen
zijn om een samenleving te organiseren. Haar inzichten hebben uiteindelijk
het collectieve besluit over de manier waarop de Nieuwe Antarctische Wereld
bevolkt zou worden fundamenteel geïnformeerd. Mede daardoor was het
mogelijk de Nieuwe Wereld een volledig nieuw begin voor al het leven op
aarde te laten zijn. Volledig nieuw, omdat de manier waarop de samenleving
voortaan werd georganiseerd volledig buiten de systemen van kolonialisme,
neoliberalisme en het patriarchaat stond. Dat verleden werd definitief
afgesloten.

Tot op de dag van vandaag worden Roshanfekrs inzichten, visie en leer
gelezen en meegegeven aan generaties nieuwe mensen die gelukkig nog
steeds geboren worden op aarde.

Terra Antiqua Archives

De Terra Antiqua Archives bevatten geluids- en beeldopnames uit het begin van de drieëntwintigste eeuw. De map met bestanden getiteld St. George is helaas onleesbaar.

Zosia Swierczek

Jurist en professor aan het Katholiek College en later het Nieuw Instituut, auteur van het standaardwerk over Non-humaan recht.

Éric Vaye

Laat drieëntwintigste-eeuwse romancier en essayist. Hoewel het concept van een beroemde romanschrijver eigenlijk gedurende de hele tweeëntwintigste eeuw en de eerste helft van de drieëntwintigste eeuw ondenkbaar was, zorgde zijn eerste roman De Prijs voor grote opschudding in opmerkelijk brede kring. Zijn essay Contra Antarctische Decadentie luidde het begin van het inter-planetoïdisch realisme in.