Peter Britsia 2020

Peter Britsia is illustrator en prijswinnend volksliedschrijver van het 'Ooit lag hier sneeuw en ijs'.

Antarctisch Volkslied

De hymne die iedere ochtend door de keeltjes van de Antarctische schoolkinderen trilt.

Nora van Arkel

Nora van Arkel (1992) schrijft fictie, essays, toneel en theatertekstkritieken. Daarnaast is ze redacteur bij Hard//hoofd en spendeert ze haar dagen met onderzoeken hoe verschillende tekstvormen elkaar kunnen informeren.

Notulen naar herinnering

Verslag van bewonersbijeenkomst.

Escapism Now

Een subsidieverantwoordingsverslag

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) is schrijver, essayist en scenarist. Ze schreef zeven romans. In 2017 won ze de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Welkom in het Rijk der zieken is haar meest recente roman.

Denkt u dat Samoa’s niet kunnen skiën?

Antwoord op een afwijzingsbrief

Sanne Bloemink

Sanne Bloemink is journalist en schrijver. Voor onder meer De Groene Amsterdammer schrijft ze over uiteenlopende onderwerpen, van onderwijs tot geluk tot het Antropoceen.

‘Jouw geschiedenis, jouw DNA!’

Script voor zintuiglijke welkomstervaring bij toegang encyclopedie Antarctica, onderdeel van pilot voor medewerkers van DNA SS (DNA Storage Solutions)

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur van De Gids. Ze schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer en NRC, doorgaans over literatuur. Daarnaast publiceerde ze essays, proza en vertalingen.

Zeewierdagen

Dagboekfragmenten van een jonge vrouw op Antarctica.

De verborgen historie van Cleo Sanntag

Inleiding bij de biografie van Cleo Sanntag, twintig jaar na de eerste editie.

Else Boer

Hard//hoofd Else Boer (1991) schrijft korte verhalen en artikelen. Het liefst brengt ze haar dagen lezend en schrijvend door, maar om niet helemaal te vervreemden van de maatschappij is ze docent Nederlands op een middelbare school. Daar probeert ze haar leerlingen vooral het zeggen van ‘hij wilt’ af te leren. In de tussenuren werkt ze aan haar debuutroman.

Dodenvloten en boilersuits

Interview met Antarctica’s retroband The Useless Youth voor The Antarctic.

Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia (1992) is schrijver en sinds maart 2019 stadsdichter van Amsterdam.

Er is een gat, een groot gat

Brief van een geoloog in een penibele situatie.

Mathijs Boom

Mathijs Boom (1987) is historicus en werkt aan de Universiteit van Amsterdam aan een proefschrift over de opkomst van denken op geologische tijdsschalen in de Lage Landen in de periode 1750-1830.

De Byrdland GCS Company

Bijlage C

Charlotte Van den Broeck

Charlotte Van den Broeck (Turnhout, 1991) is een Vlaamse dichter. In 2019 werd haar tweede dichtbundel bekroond met de Paul Snoekprijs en verscheen haar prozadebuut Waagstukken.

Extase

Heidi Dorudi

Heidi Dorudi is filosoof, intersectioneel feminist, schrijver en projectmanager. Publiceert op dorudi.nl. Heidi schrijft aan haar eerste boek Metafysica en Kritiek bij Hannah Arendt: Over de mogelijkheid van vrijheid en verantwoordelijkheid in het politieke handelen.

Het ware beeld van de geschiedenis van Antarctica (1)

Deel 1 van een tweedelig seminar

Het ware beeld van de geschiedenis van Antarctica (2)

Deel 2 van een tweedelig seminar

Daphné Dupont-Nivet

Daphné Dupont-Nivet is journalist. Ze schreef onder andere voor De Groene Amsterdammer, Trouw, en De Correspondent.

Groen. Maar niet te fel trouwens

Vragenlijst welkomstpakket Bright-Ice Kamp

Lisa Dupuy

Lisa Dupuy is freelance journalist voor onder meer de NRC. Ze maakte de multimediale productie congosgold.com over de Congelese goudhandel en heeft onderzoek gedaan naar de rol van Nederland in de internationale wapenhandel.

De Afsmeltmissie

Overwegingen bij een verzekeringsclaim.

Rob van Essen

Rob van Essen (1963) is schrijver, vertaler en recensent Angelsaksische literatuur voor NRC Handelsblad. Met zijn meest recente roman De Goede Zoon won hij de Libris Literatuur Prijs.

Drink wat met de Maanman

Een kroeggesprek op de Zuidpool.

Derk Fangman

Derk Fangman (1986) schrijft korte verhalen. Hij publiceerde onder andere op Hard//Hoofd en shortreads_.

De Kinderkolonie

Twee zaalbeschrijvingen in het museum van de Kinderkolonie.

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi (1971) is dichter en prozaschrijver, hij studeerde in Irak af als bouwkundig ingenieur en kwam in 1998 in Nederland, waar hij asiel aanvroeg. Het asiel werd geweigerd en hij is uitgeprocedeerd. Al Galidi leerde zichzelf Nederlands en begon met schrijven. In 2007 kreeg hij een voorlopige verblijfsvergunning in Nederland. Hij ontving onder meer El Hizjra-literatuurprijs en de J.C. Bloemprijs. Zijn meest recente boek is de dichtbundel Neem de Titel Serieus.

De Laatste Pinguïn

Voordracht ter ere van de opening van het eerste Puck-warenhuis in Upper McMurdo.

Dominique De Groen

Dominique De Groen (1991) is dichter. Haar debuutbundel Shop Girl verscheen in 2017 bij het balanseer en werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee en de LZWL-trofee van de VRT. In 2019 publiceerde ze Sticky Drama die bekroond werd met de Frans Vogel Poëzieprijs.

Usnea Antarctica

Dagboekfragment van een jonge Londenaar.

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra studeerde af in de Godsdienstwetenschappen. Ze is schrijver, en documentaire-en theatermaker. En een genuanceerde activist.

Abrahamisten van Antarctica

Opening van de wereldvergadering van Abrahamisten

Thomas Hogeling

Thomas Hogeling (1986) is schrijver, journalist en videomaker. Onder meer voor de Volkskrant, De Speld en de VPRO.

Bekijk het verleden van Antarctica niet door een bril van het heden

Opinie

Auke Hulst

Auke Hulst (1975) is romanschrijver, journalist en muzikant. Hij schreef negen boeken. Hij won met zowel Slaap zacht, Johnny Idaho als En ik herinner me Titus Broederland de Harland Awards Romanprijs voor beste sciencefictionroman, en met Motel Songs de Bob den Uylprijs voor beste reisboek. Zijn meest recente werk is Zoeklicht op het gazon.

“LichtLand”™

Een geannoteerd shooting script van een netwerk-implantaatpromo voor “LichtLand”™

Het IJsgetij

Een bar, een ontmoeting en een complot.

Maarten Kleinhans

Maarten Kleinhans (1972) is formeel gezien hoogleraar fysische geografie maar veel liever wordt hij de professor van water en zand genoemd. Hij doet onderzoek naar rivieren en delta's op Aarde en Mars.

De veilige haven heeft al een zeemansgraf

Achtergrondartikel over de plannen voor wereldhaven Ny Elvsund

Sicco de Knecht

Sicco de Knecht (1987) is hoofdredacteur van ScienceGuide en deed een promotie in de neurowetenschappen (Universiteit van Amsterdam). Naast hoger onderwijs en wetenschap is hij geïnteresseerd in maatschappelijke thema's, en podcasts natuurlijk.

Interview met de Laatste Eco-Engineer

Een stekelig gesprek met Clarice Winterberg

Wiard van der Kooij

Wiard van der Kooij studeerde filosofie van de Universiteit van Amsterdam en is auteur voor onder meer webplatform Hard//Hoofd.

Rioolvlinders

Script voor het eerste 16+ sprookje 'Reflectie op mijn conceptie'; uitsluitend toegankelijk via gehackt netwerkimplantaat.

Emy Koopman

Emy Koopman is schrijver, onderzoeksjournalist en gepromoveerd literatuurwetenschapper. Haar eerste roman, Orewoet, verscheen in 2016 bij Prometheus en werd genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs en de Bronzen Uil. Ze werkt aan een tweede roman.

De Adam en Eva van Antarctica

Interview in Antarctica nu - jubileumeditie.

Selin Kuşçu

Selin Kuşçu (1991) studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Fiction Writing aan Pratt Institute. Ze ontving de Nieuwe Types Prijs voor beste afstudeerwerk van de Nederlandse en Vlaamse schrijfopleidingen. Ze schrijft verhalen en literaire non-fictie.

Bevindingen na huiszoeking O. Kenchic

PROCES-VERBAAL van bevindingen

Kiza Magendane

Kiza Magendane is schrijver, voor onder meer NRC en De Groene Amsterdammer, en beleidsondernemer die zich bezig houdt met burgerschap, identiteit, globalisering en Afrika in de wereld.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

Onzichtbare muren hebben een ingang

Hoofdstuk uit Zuid-Antarctica, een geschiedenis.

Het recht om onzichtbaar te zijn

Een bericht van een ouder

David Mitchell

David Mitchell (1969) is een Britse romanschrijver. Tot zijn bekendste werken behoren Cloud Atlas uit 2004 en The Thousand Autumns of Jacob de Zoet uit 2010. Mitchell stond meerdere malen op de shortlist van de Man Booker Prize en won in 2011 de Commonwealth Writers Prize.

Storingsrapport

Oorspronkelijke document uit het Antarctisch archief was geschreven in het Engels en getiteld 'An Irregularity Report'. For English, see below.

Jelmer Mommers

Jelmer Mommers (1987) is journalist. Hij schrijft voor De Correspondent over klimaatverandering. In 2019 verscheen van hem Hoe gaan we dit uitleggen – Onze toekomst op een steeds warmere aarde. In dat boek komt de kolonisatie van Antarctica niet voor.

Grip of het gebrek daaraan

Aantekeningen van romancier Éric Vaye, schrijver van dé familiegeschiedenis van Antarctica, bezorgd door zijn redacteur

Thomas Muntz

Thomas Muntz is onderzoeksjournalist voor Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, daar doceert hij ook in de masterclass onderzoeksjournalistiek. Hij is tevens docent politieke filosofie en liberal arts aan de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg. Thomas is initiatiefnemer van Project Antarctica.

De tijd van voor onze tijd

Over religie & wetenschap in de vroege geschiedenis van Antarctica

De Indringers

Een wijsgerige beschouwing van het Nieuw Biskaje-incident.

Joost Oomen

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, drummer en performer. Hij publiceerde de bundels Vliegenierswonden en De stort, de novelle De zon als hij valt en de vinylsingle Joost Oomen. Hij trad op van Pisa tot Ter Apel, van Viseu tot Vlieland en van de kerk tot het kippenhok.

Keizer van de acht nachtpinguïns

Rik Peters

Rik Peters (1989) studeerde filosofie en klassieke talen in Amsterdam (UvA en VU) en in Venetië (Ca’Foscari). Sinds september 2016 doet hij aan de University of Chicago promotieonderzoek naar het snijvlak tussen wetenschap, literatuur en filosofie in Hellenistisch Griekenland.

Operatie McMurder

Memorandum over spookuitdrijvingen in de suburbs van Antarctica

Roberta Petzoldt

Roberta Petzoldt is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie op de afdeling Beeld en Taal. Sindsdien is ze werkzaam als dichter, actrice, beeldend kunstenares. Ze maakt haar eigen performances waarin ze muziek, poëzie en lichtprojectie tot een geheel weeft.

De Lijfeigenen

Een wonderlijk verslag

Linda van der Pol

Linda van der Pol is cultuurhistoricus en neerlandicus. Redactielid van Platform Investico. Eerder werkte ze voor De Groene Amsterdammer en voor Nederlandse hogeronderwijsbladen.

De Shetland-prinses

Een expeditierapport [uittreksel].

Jan Postma

Jan Postma (1985) werkt als journalist en fotograaf. Sinds 2010 schrijft hij voor De Groene Amsterdammer over onder meer literatuur, fotografie en beeldende kunst. In het voorjaar van 2017 verscheen zijn essaybundel Vroege werken.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

Aafke Romeijn

Aafke Romeijn (1986) zingt, schrijft, twittert en blogt over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. In april 2018 kwam haar debuutroman Concept M uit bij De Arbeiderspers, in mei 2019 verscheen haar nieuwe album M, de soundtrack bij het boek.

Het Rio Grande-Verdrag

Een Wikipedia-pagina over de Antarctische oorsprong van non-humaan recht

De afscheidsspeech van Zoltan Slat

De volgende redevoering werd uitgesproken door Zoltan Slat bij zijn vertrek uit de nationale politiek, op 28 februari 2208 in Humboldt City.

Kasper van Royen

Kasper van Royen (1983) studeerde Wijsbegeerte in Amsterdam en schrijft korte verhalen, columns en zo nu en dan een gedicht. Zijn meest recente roman is En toen kwam Annika.

Pinguïnperikelen

Overpeinzingen uit een pinguïnpretpark.

Aya Sabi

Erik van Sebille

Erik van Sebille is oceanograaf en klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op de vraag hoe oceaanstromen hitte, voedingsstoffen, zeeleven en plastic deeltjes verplaatsen.

Onderzoeksvoorstel Plastic voor de Toekomst

Subsidieaanvraag bij het Katholiek College te Nieuw Tonga

Willy van Strien

Willy van Strien is freelance wetenschapsjournalist en schrijft onder meer over natuur en biologisch en medisch onderzoek

De stank is niet te harden

Bericht van bioloog Janna de Wit aan entomoloog Frederika Smit in Tromsø, Noorwegen

Babah Tarawally

Babah Tarawally, Sierra-Leoons-Nederlandse schrijver en gespreksleider die zich inzet voor onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. Als columnist bij dagblad Trouw schrijft hij over (verborgen) discriminatie en racisme. Gevangen in zwart wit denken is zijn meest recente boek.

Lunchen in Mofou

Een reportage uit de hoofdstad.

Jaap Tielbeke

Jaap Tielbeke (1989) werkt sinds 2015 op de redactie van De Groene Amsterdammer. Hij schrijft vooral over klimaatverandering, sociale bewegingen en democratische vernieuwing. Ook publiceerde hij, onder meer, over de ideologie van filantrokapitalisten en de verwording van WikiLeaks.

De Goede Verliezer

Overpeinzingen na een mislukte campagne

Jeroen Trommelen

Jeroen Trommelen (1956) is hoofdredacteur van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Hij is onderzoeksjournalist, auteur van journalistieke boeken en voormalig bestuurder en voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek VVOJ. Tot augustus 2016 werkte hij als onderzoeksverslaggever bij de Volkskrant.

Roesland

0.1 Voorwoord:
De ondermijning van Roesland
身心自由

Gemma Venhuizen

Gemma Venhuizen (1985) is wetenschapsjournalist en werkt als biologieredacteur bij NRC Handelsblad. Ze is gek op reizen, vooral naar koude gebieden.

‘Voor onze dierentuin maakt het niet uit als de keizerspinguïn uitsterft’

Interview met Penguin World-directeur Athalas Fitzgerald

Wytske Versteeg

Wytske Versteeg (1983) is schrijver en politicoloog, momenteel is ze verbonden aan de Urban Futures Studio, Universiteit Utrecht. Ze publiceerde de romans Quarantaine, Boy, De Wezenlozen en het non-fictieboek Dit is geen dakloze.

Het donker en de mens

Misdaad, kennis en burgerschap op het vroege Antarctica

Louise Fresco en Simon Vink

Thomas Heerma van Voss

Thomas Heerma van Voss is schrijjver. Hij bracht de romans De Allestafel en Stern uit. In 2014 volgde de verhalenbundel De derde persoon. In 2017 verscheen zijn essaybundel Plaatsvervangers. Begin 2020 verscheen zijn roman Condities.

LIVEBLOG, 21-3-2199

– Grote explosies tijdens reünieconcert The Useless Youth: zeker twintig doden, aantal gewonden onduidelijk.

Samuel Vriezen

Samuel Vriezen (1973) is een Nederlandse componist, dichter, essayist, redacteur en vertaler. In 2016 verscheen zijn lange essay Netwerk in Eclips in boekvorm bij de Wereldbibliotheek.

Uitwissing

Het belangrijkste society-verhaal van de 24ste eeuw, dat nooit verteld is.

Niña Weijers

Niña Weijers schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Ze debuteerde met haar roman De consequenties, die o.a. werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In juni 2019 verscheen haar nieuwste roman, KAMERS ANTIKAMERS.

Penvriend(in) gezocht

Een oproep in de sectie 'vrijetijdsbesteding 10-17 jaar, interactief' van het netwerk-implantaat.

Ferry Wieringa

Ferry Wieringa schrijft verhalen over ogenschijnlijk onbeduidende levens en plekken. Figuranten spelen in zijn wereld de hoofdrol, alledaagse locaties vormen het decor. Zijn verhalen verschijnen in kranten, tijdschriften en online bij onder meer bij www.hardhoofd.com.

Buiten de muren van Jericho Base

"Ik zag hem op een landje, een onooglijk stuk grond..."

Olivier Willemsen

Olivier Willemsen is schrijver. Zijn roman Roza stond op de shortlist Beste Boek voor Jongeren 2019. Eind dit jaar verschijnt zijn nieuwe roman.

Herinneringen van een dodenakkerbezoekster

Zucchelli Hotel & Bar
2401

Tijdlijn

2119

De eerste burgerkolonisten zetten voet aan wal. Het zijn Zuidzee-eilandbewoners, wiens land door de stijging van de zeespiegel verdwenen is.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

door Kiza Magendane

De Byrdland GCS Company

Bijlage C

door Mathijs Boom

2123

Vier jaar nadat de eerste kolonisten in de vorm van gerelocaliseerde Eilanders voet aan wal zetten op Antarctica komt nu ook de vrije of niet-gedwongen kolonisatie van Antarctica gestaag op gang.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

door Jan Postma

2127

2137

2141

2143

2144

2147

2150

2152

2156

2160

2170

2172

2173

De kolonisatie is flink opgeschoten. Er zijn grote steden, het 'daglichtprobleem' is opgelost en het gaat goed met de keizerspinguïn.

De oase Humboldt City

Gedurfder dan Boyan Slat. Een reportage over de technologische oplossingen voor de ontberingen van Antarctica.

door Louise Fresco en Simon Vink

2174

2189

2190

2198

2201

2209

2216

2218

2219

2223

2233

2250

2255

2265

2266

2400

2401

2410

Welkom op Project Antarctica! Op deze site bent u in 2419 en vindt u het archief van de kolonisatie van Antarctica die in 2119 begon. Dwaal over de kaart, struin door de tijdlijn en duik in de verhalen van de bewoners van Antarctica.

Destijds overal gepitcht en nog steeds vind ik het gek dat niet één blad dit verhaal wilde. Alsof er direct na Cosimo’s verdwijning unaniem was besloten dat hij nooit had bestaan. Inmiddels doet een sublieme figuur als hij ouderwets aan, nu de markten al decennia griezelig stabiel zijn, Planckcrises1In geavanceerde quantumtrade kan het voorkomen dat de handel de grens nadert van meer dan één transactie per Plancktijd. In zulke gevallen kunnen quantumeffecten optreden waardoor marktwaarden en portfolio’s verstrengeld raken en de gebruikelijke speltheorie met één tijdsdimensie ontoepasbaar wordt. Markten gedragen zich dan volkomen ongrijpbaar. Vanaf de 22ste eeuw zijn diverse pogingen gedaan om zulke flitsmarkten beheersbaar te houden via regulering, maar de onzekerheden van handel nabij de Plancktijd zijn zowel irreducibel als onweerstaanbaar gebleken. een vage herinnering, en onze onaflosbare schulden ons diep in het vlees getrokken zijn. Op feestjes praat sowieso niemand meer over geld. Vriendendiensten zijn belangrijker. We helpen elkaar de dag door.

Toch had dit toen een groot verhaal moeten zijn. Nu vormen mijn notities hooguit een aandenken aan een tijd, rijker en valser dan voor ons nog voorstelbaar.

Wat Camp Tsalal aangaat, één keer ben ik daar nog geweest. Dat verhaal schrijf ik ooit eens op, maar kort gezegd, het is een enge, gesloten gemeenschap geworden die Cosimo vereert in een soort omgekeerde cargo cult, en nog steeds jaarlijks obsessief Tekeli-li zingt. Dit is lachwekkend maar niet onschuldig. Cosimo was (is?) uiteindelijk een mens, al mis ook ik vaak, gedurende onze armoedige zomerdagen en winternachten, zijn schitter.

Sneeuw. Niet goed. Was niet voorspeld en niet verwacht. Het heeft al decennia niet gesneeuwd zo dicht op de Pool rond deze periode van de zonsondergang. Dan is ook niet te voorzien hoe hevig het gaat vallen. Dit moet ik mijn pony’s niet aandoen, die zijn niet op stevige sneeuwval toegerust. Zo mis ik nog de opening van Ice Queen, bijzonder stom want Cosimo heeft aangekondigd dat we dit jaar de grootste Kristalgodin ooit gaan zien, sterker nog, deze editie wordt zij in een polaire baan gelanceerd. Kijk, dat is pas kwistig. Misschien toch de chopper nemen? Nee, dat is valsspelen. Je moet Camp Tsalal op spierkracht bereiken, die fysieke inspanning geldt als sleutel voor de festivalervaring, en al twaalf edities houd ik me daaraan.

Ice Queen. Het jaarlijkse nachtfestival waar iedereen over praat. Een wekenlange techno-spirituele orgie. Ik heb het groot zien worden. Al vanaf de eerste editie, gewoon Cosimo en wat aanhangig gespuis uit de quantum-finance-wereld in één yurt bij het antieke puin van Amundsen-Scott Station, lekker kamperen op het zuidelijkste punt, ‘de nacht doorhalen’, plannen bedenken voor steeds geschiftere financiële instrumenten. Ze bouwen een ijssculptuur die de Kristalgodin der Speculatie moet voorstellen en die de volgende dag zal wegsmelten. Iedereen vond het een reuzengrap. Maar het jaar daarop waren ze er weer, met meer vaag volk en een meer vastberaden speelsheid.

"Zeer lang dacht men dat de storm van het Kapitaal altijd westwaarts zou blazen. Maar de ware bestemming is het Zuiden"

Of neem het waagstuk waarmee hij finance critics wereldwijd voor het eerst verraste: een netwerk van quantumcomputers in de cellen van een zeehond. Met elke beweging van het beest kon het netwerk een onbegrensd aantal berekeningen en transacties uitvoeren. De bron voor de statistische marktmodellen: de complexiteit van het leven zelf! Het klonk idioot, maar het werkte. Bij de presentatie zagen de finance-kopstukken het beest rondwaggelen en de markten daadwerkelijk op zijn bewegingen reageren met verrukkelijk ongrijpbare volatiliteit. Zoiets was nog nooit vertoond. Dat er na drie kwartier flap-flap al een Planckcrisis optrad en de Bank of Singapore zomaar, in één klap, omviel, maakte de pret compleet. Singapore weerstaat de zeespiegel, maar gaat aan één zeehond kopje onder, heette het. Eindelijk werden de markten weer spannend, gevaarlijk, amusant.

Daarna ging het snel. Het verhaal is bekend: Cosimo ontwikkelde de theorie van de derivaten met infinitesimale looptijd2Het genie van Cosimo toonde zich in zijn omgang met handel nabij de Plancktijd, door de invoering van de fictie van infinitesimale looptijd voor derivaten, die binnen elke reële tijdsduur naderend tot nul een transfiniet aantal keren kunnen worden geherwaardeerd of verhandeld. Het meest radicale gevolg van deze methode is dat beurswaarde afhankelijk wordt van de keuze voor mathematische axiomatiek van de reële getallen, waardoor het verschil tussen verzamelingtheoretische universa zelf een piste wordt voor handel. en richtte Strange Aeons Investments op, een onbegrijpelijk en grillig bedrijf dat hem peilloos rijk maakte. En ook Ice Queen groeide snel uit van een obscuur feestje tot het experiment in participatief totaaltheater waar we allemaal zo van zijn gaan houden, die collectieve koortsdroom voor een avant-garde van financiers en onderzoekers, denkers en dromers, die flirt met het sublieme, die wispelturige blasfemie met editie op editie nieuwe ontwrichtingen van grenzen, in natuur, kunst, politiek, en seks.

Er ontstond vaste infrastructuur op Camp Tsalal naast de geïmproviseerde yurts, omdat de technische ondersteuning voor de spektakels steeds veeleisender werd. Technici, logistiek medewerkers, cateraars en schoonmakers werden permanent gehuisvest in ondergrondse installaties. Zij vormden een gemeenschap op zich tijdens de lange dagen tussen de edities, wanneer financieel kunstenaars weer konden pronken met hun nieuwste markten en xenorganic designers met hun laatste arbitraire levensvormen, dieren, planten of tussenwezens, ontwikkeld om een subtiel kleurig uiterlijk, of juist met bonte glibberige openingen en uitstulpingen, voer voor seksuele fijnproevers. Tijdens de vierde editie trad voor het eerst de shock-gothband Life In Death op met hun monotone lied Tekeli-li, kennelijk naar een woord uit een of andere uitgestorven Oceanische taal dat staat voor ‘witte geest’ of ‘uitwissing’. Het sloeg enorm aan, ze kwamen steeds terug en vanaf het jaar erop werd Tekeli-li het lied dat iedereen zong tijdens het rituele hoogtepunt, de dans rond het Absolute, de Kristalgodin, die monsterlijke vrouw van ijs, elk jaar hoger boven de tenten uitrijzend in de mist van de poolnacht.

Het was allemaal meeslepend bizar, maar voor Cosimo was het ernst. ‘Morgan, je snapt dit niet, jij ziet gewoon een freakshow’, zei hij me vorig jaar, ‘maar Ice Queen ontketent de transformatieve krachten van het Ware Zuiden. Cook voelde hun roep al, en Scott, Amundsen, Musk, Slat… vaag nog… mediums, allen. Misschien dachten zij autonoom te handelen, maar het was de STORM-BLAST, tyrannous and strong, that struck with o’ertaking wings, and chased us south along. Die storm is het Kapitaal zelf. Zeer lang dacht men dat hij altijd westwaarts zou blazen. Vanuit Eden naar Florence, Amsterdam, Londen, New York, California, Beijing… er is altijd meer Westen. Schijnbaar. Want dit longitudinale kapitaal loopt op de oude continenten nu al eeuwen vast in cryptofeodale modder. Het Zuiden, daarentegen, is een Bestemming. Hier trekken de kringen van Oost en West samen tot één punt: de laatste grens, het Uiterste Zuiden, de Pool. En daaraan voorbij geen cirkels meer, maar de glorie van de Ruimte, eindeloos en koud.’

Dus werd de Godin elk jaar groter, hoger, abstracter. En precies nu ze de ruimte ingaat, zou ik haar mislopen?

            *

Ik ben terug. Twee weken weggeweest, te oordelen aan de lichtkegel in de verte boven Humboldt Stad. Ben uiteindelijk gaan lopen door dikke sneeuw. Eenmaal bij Camp Tsalal trof ik de yurts en de tenten, wit ingepakt, en sommige met schadesporen – welk wild tafereel had ik gemist? – en op de verhoging waar de Kristalgodin altijd stond een nieuwe, eenzame, lanceerinstallatie. Verder was het vreemd rustig. In de xenorganic labs geen designers of aanstootgevend gedierte, nergens het zachte onregelmatige sissen van quantumservers, geen handelaren, kunstenaars, geen spoor van Cosimo zelf.

Wel liepen er technici en schoonmakers rond, bezig met het plegen van onderhoud aan de verlaten labs en het repareren van de yurts, zorgzaam als was het een waardevolle kunstcollectie.

Een groep mensen was bij de lanceerinstallatie aan het sleutelen. Ik liep ernaartoe, sprak een van hen aan en vroeg waar het festival was.
Ze keek om, schatte mij even in, en zei toen: ‘De pioniers zijn boven, we hebben ze laten gaan. Tsalal is nu de grens, en wij de grenswacht.’ En toen, blik omhoog, robuust intonerend als in een eeuwenoud ritueel, ‘Tekeli-li!’, en ook de anderen keken toen op en zongen, ‘Tekeli-li!’
Ik heb niets meer gezegd. Ik ben snel weggelopen, terug, de wereld in.

1

In geavanceerde quantumtrade kan het voorkomen dat de handel de grens nadert van meer dan één transactie per Plancktijd. In zulke gevallen kunnen quantumeffecten optreden waardoor marktwaarden en portfolio’s verstrengeld raken en de gebruikelijke speltheorie met één tijdsdimensie ontoepasbaar wordt. Markten gedragen zich dan volkomen ongrijpbaar. Vanaf de 22ste eeuw zijn diverse pogingen gedaan om zulke flitsmarkten beheersbaar te houden via regulering, maar de onzekerheden van handel nabij de Plancktijd zijn zowel irreducibel als onweerstaanbaar gebleken.

2

Het genie van Cosimo toonde zich in zijn omgang met handel nabij de Plancktijd, door de invoering van de fictie van infinitesimale looptijd voor derivaten, die binnen elke reële tijdsduur naderend tot nul een transfiniet aantal keren kunnen worden geherwaardeerd of verhandeld. Het meest radicale gevolg van deze methode is dat beurswaarde afhankelijk wordt van de keuze voor mathematische axiomatiek van de reële getallen, waardoor het verschil tussen verzamelingtheoretische universa zelf een piste wordt voor handel.