Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) is schrijver, essayist en scenarist. Ze schreef zeven romans. In 2017 won ze de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Welkom in het Rijk der zieken is haar meest recente roman.

Denkt u dat Samoa’s niet kunnen skiën?

Antwoord op een afwijzingsbrief

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur van De Gids. Ze schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer en NRC, doorgaans over literatuur. Daarnaast publiceerde ze essays, proza en vertalingen.

Zeewierdagen

Dagboekfragmenten van een jonge vrouw op Antarctica.

Heidi Dorudi

Heidi Dorudi is filosoof, intersectioneel feminist, schrijver en projectmanager. Publiceert op dorudi.nl. Heidi schrijft aan haar eerste boek Metafysica en Kritiek bij Hannah Arendt: Over de mogelijkheid van vrijheid en verantwoordelijkheid in het politieke handelen.

Het ware beeld van de geschiedenis van Antarctica (1)

Deel 1 van een tweedelig seminar

Rob van Essen

Rob van Essen (1963) is schrijver, vertaler en recensent Angelsaksische literatuur voor NRC Handelsblad. Met zijn meest recente roman De Goede Zoon won hij de Libris Literatuur Prijs.

Drink wat met de Maanman

Een kroeggesprek op de Zuidpool.

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi (1971) is dichter en prozaschrijver, hij studeerde in Irak af als bouwkundig ingenieur en kwam in 1998 in Nederland, waar hij asiel aanvroeg. Het asiel werd geweigerd en hij is uitgeprocedeerd. Al Galidi leerde zichzelf Nederlands en begon met schrijven. In 2007 kreeg hij een voorlopige verblijfsvergunning in Nederland. Hij ontving onder meer El Hizjra-literatuurprijs en de J.C. Bloemprijs. Zijn meest recente boek is de dichtbundel Neem de Titel Serieus.

De Laatste Pinguïn

Voordracht ter ere van de opening van het eerste Puck-warenhuis in Upper McMurdo.

Auke Hulst

Auke Hulst (1975) is romanschrijver, journalist en muzikant. Hij schreef negen boeken. Zijn meest recente werk is Zoeklicht op het gazon.

“LichtLand”™

Een geannoteerd shooting script van een netwerk-implantaatpromo voor “LichtLand”™

Emy Koopman

Emy Koopman is schrijver, onderzoeksjournalist en gepromoveerd literatuurwetenschapper. Haar eerste roman, Orewoet, verscheen in 2016 bij Prometheus en werd genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs en de Bronzen Uil. Ze werkt aan een tweede roman. Via Hard//hoofd

De Adam en Eva van Antarctica

Interview in Antarctica nu - jubileumeditie.

Kiza Magendane

Kiza Magendane is schrijver, voor onder meer NRC en De Groene Amsterdammer, en beleidsondernemer die zich bezig houdt met burgerschap, identiteit, globalisering en Afrika in de wereld.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

Jelmer Mommers

Jelmer Mommers (1987) is journalist. Hij schrijft voor De Correspondent over klimaatverandering. In 2019 verscheen van hem Hoe gaan we dit uitleggen – Onze toekomst op een steeds warmere aarde. In dat boek komt de kolonisatie van Antarctica niet voor.

Grip of het gebrek daaraan

Aantekeningen van romancier Éric Vaye, schrijver van dé familiegeschiedenis van Antarctica, bezorgd door zijn redacteur

Thomas Muntz

Thomas Muntz is onderzoeksjournalist voor Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, daar doceert hij ook in de masterclass onderzoeksjournalistiek. Hij is tevens docent politieke filosofie en liberal arts aan de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg. Thomas is initiatiefnemer van Project Antarctica.

De tijd van voor onze tijd

Over religie & wetenschap in de vroege geschiedenis van Antarctica

Rik Peters

Rik Peters (1989) studeerde filosofie en klassieke talen in Amsterdam (UvA en VU) en in Venetië (Ca’Foscari). Sinds september 2016 doet hij aan de University of Chicago promotieonderzoek naar het snijvlak tussen wetenschap, literatuur en filosofie in Hellenistisch Griekenland.

Operatie McMurder

Memorandum over spookuitdrijvingen in de suburbs van Antarctica

Jan Postma

Jan Postma (1985) werkt als journalist en fotograaf. Sinds 2010 schrijft hij voor De Groene Amsterdammer over onder meer literatuur, fotografie en beeldende kunst. In het voorjaar van 2017 verscheen zijn essaybundel Vroege werken.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

Aafke Romeijn

Aafke Romeijn (1986) zingt, schrijft, twittert en blogt over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. In april 2018 kwam haar debuutroman Concept M uit bij De Arbeiderspers, in mei 2019 verscheen haar nieuwe album M, de soundtrack bij het boek.

Het Rio Grande-Verdrag

Een Wikipedia-pagina over de Antarctische oorsprong van non-humaan recht

Kasper van Royen

Kasper van Royen (1983) studeerde Wijsbegeerte in Amsterdam en schrijft korte verhalen, columns en zo nu en dan een gedicht. Zijn meest recente roman is En toen kwam Annika.

Pinguïnperikelen

Overpeinzingen uit een pinguïnpretpark.

Babah Tarawally

Babah Tarawally, Sierra-Leoons-Nederlandse schrijver en gespreksleider die zich inzet voor onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. Als columnist bij dagblad Trouw schrijft hij over (verborgen) discriminatie en racisme. ‘Gevangen in zwart wit denken’ is zijn meest recente boek.

Lunchen in Mofou

Een reportage uit de hoofdstad.

Jeroen Trommelen

Jeroen Trommelen (1956) is hoofdredacteur van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Hij is onderzoeksjournalist, auteur van journalistieke boeken en voormalig bestuurder en voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek VVOJ. Tot augustus 2016 werkte hij als onderzoeksverslaggever bij de Volkskrant.

Roesland

0.1 Voorwoord:
De ondermijning van Roesland
身心自由

Louise Fresco en Simon Vink

Niña Weijers

Niña Weijers schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Ze debuteerde met haar roman De consequenties, die o.a. werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In juni 2019 verscheen haar nieuwste roman, KAMERS ANTIKAMERS.

Penvriend(in) gezocht

Een oproep in de sectie 'vrijetijdsbesteding 10-17 jaar, interactief' van het netwerk-implantaat.

Upper McMurdo
2198

Tijdlijn

2119

De eerste burgerkolonisten zetten voet aan wal. Het zijn Zuidzee-eilandbewoners, wiens land door de stijging van de zeespiegel verdwenen is.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

door Kiza Magendane

2123

Vier jaar nadat de eerste kolonisten in de vorm van gerelocaliseerde Eilanders voet aan wal zetten op Antarctica komt nu ook de vrije of niet-gedwongen kolonisatie van Antarctica gestaag op gang.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

door Jan Postma

2137

2141

2143

2144

2150

2152

2156

2160

2172

Steeds meer klimatologische ontberingen wordt het hoofd geboden en artificiële intelligentie heeft een ongekende vlucht genomen.

Het Rio Grande-Verdrag

Een Wikipedia-pagina over de Antarctische oorsprong van non-humaan recht

door Aafke Romeijn

2173

De kolonisatie is flink opgeschoten. Er zijn grote steden, het 'daglichtprobleem' is opgelost en het gaat goed met de keizerspinguïn.

De oase Humboldt City

Gedurfder dan Boyan Slat. Een reportage over de technologische oplossingen voor de ontberingen van Antarctica.

door Louise Fresco en Simon Vink

2189

2198

2209

2219

2265

Welkom op Project Antarctica! Op deze site bent u in 2419 en vindt u het archief van de kolonisatie van Antarctica die in 2119 begon. De komende weken wordt het archief steeds verder ontsloten. Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief om iedere ochtend een nieuw verhaal te ontvangen. Dwaal over de kaart, struin door de tijdlijn en duik in de verhalen van de bewoners van Antarctica.

Spectral Solutions International: operatie ‘McMurder’

Taskforce internationale acquisitie
Teamleider: Pablo Poljakov

Re: marktonderzoek Upper McMurdo

Voorlopige conclusie: uitbreiding naar de markt van Upper McMurdo veelbelovend. Maar agressieve marketing aanbevolen. Uitgebreidere aanbevelingen opgenomen in rapport.

Voor:
Upper McMurdo is een bloeiende markt met driekwart miljoen inwoners. Demografische gegevens schetsen een ideale afzetmarkt voor onze producten: een grote koloniale middenstand met een ruim besteedbaar inkomen. Een gemiddeld gezin heeft 1,7 kinderen (uit rapport C425b bleek dat een gezin met 1,8 kinderen de ideale afnemer is). Upper McMurdo is cultureel gericht op Amerika, wat uitbreiding vergemakkelijkt: de ideeën over het bovennatuurlijke corresponderen in grote lijnen al met die in onze andere markten.

Tegen:
Inwoners blijken Upper McMurdo te associëren met ‘nieuw’. Daarom gaat het standaarddraaiboek niet op: het Britse landhuis en het Transsylvaanse kasteel genereren vraag naar onze diensten en producten op manieren die in Antarctica niet mogelijk zijn. In oudere behuizing zijn klop- en kraakgeluiden veelvoorkomend; Antarctisch suburbia is aangelegd volgens nieuwere principes waardoor minder buitengewone ervaringen voorkomen. De associatie met ‘nieuw’ maakt dat buitengewone ervaringen vaak niet worden geïnterpreteerd als geesten in de traditionele zin. Knipperende lichten en nachtelijke jankgeluiden worden vaker aangegeven bij de huisbaas dan bij de priester.

Om de Antarctische markt te openen is het dus zaak om de geschiedenis van Antarctica te herframen.

Onze aanbeveling is om terug te vallen op een variant van het draaiboek Indian Burial Ground (IBG). Het suburbia van twintigste-eeuws Amerika kampte met een vergelijkbaar probleem: hoe maak je een ogenschijnlijk ‘nieuw’ territorium vatbaar voor spectrofobie? De meest succesvolle strategie is om de diepere geschiedenis van een plaats uit te buiten: een aanwezigheid die stamt van vóór de kolonisatie kan in een modern suburbia evenveel vraag produceren als een oud landhuis.

Draaiboek IBG vereist wel significante aanpassing. Zo zijn begraafplaatsen in Upper McMurdo schaars. Vriesdrogen1Postmortem vriesdrogen (cryonisme): behoud van het lijk door vriesdrogen is in de loop van de 22e eeuw uitgegroeid tot de meest populaire behandeling van stoffelijk overschot in de Verenigde Staten. Het groeide van 45% in 2100 naar 89% in 2150. Deze ontwikkeling is het gevolg van de Concilie van Kinshasa (2067-2070), waar de katholieke kerk de leer van de opstanding van het vlees heeft aangescherpt. De overtuiging dat bij de tweede komst van Christus de doden niet alleen geestelijk, maar ook fysiek weer tot leven zullen komen, zorgde voor de toelating van nieuwe technieken voor het behoud van lichamen. Na de katholieke kerk ging ook de federatie van Amerikaanse kerken overstag. is ook in Upper McMurdo verreweg de meest voorkomende wijze van postmortem preservatie, en de lichamen worden bewaard op dodenvloten. Een connectie tussen de doden en woonwijken is dus moeilijk te leggen. Bovendien was draaiboek IBG gebaseerd op een specifieke koloniale situatie die in Antarctica niet te repliceren valt.

Een task force heeft de volgende scenario’s onderzocht:

Scenario Dubai
De sterftecijfers onder de bouwvakkers die de eerste fase van Upper McMurdo hebben gebouwd zijn hoog. Dit sterftecijfer biedt ruimte voor boze geesten die de huidige bewoners teisteren. Omdat de meeste bouwvakkers Polynesisch waren, kan dit scenario ook een versie van koloniale schuld aanwakkeren (en uit rapport C215g-2 blijkt dat schuldgevoel de drempel verlaagt om te kiezen voor een deluxe uitdrijving). Deze strategie is eerder met succes toegepast in de artificiële eilanden rond Dubai, waar de sterftecijfers onder de Zuid-Aziatische bouwmedewerkers vergelijkbaar waren met die in Upper McMurdo.

Scenario Flevopolder
De eerste residentiële vestigingen in Upper McMurdo dateren van tachtig jaar geleden. Door de statistieken voor moord en zelfmoord van die tachtig jaar2Volgens document van het bedrijf “LichtLand”™ waren de zelfmoordcijfers voor Upper McMurdo voor de mid-tweeëntwintigste eeuw als volgt. "176 mensen per 100.000 inwoners pleegden jaarlijks zelfmoord, meer nog dan in gekende zelfmoord-hotspots als Groenland en Litouwen." te verzamelen hebben we een aantal hubs geïdentificeerd waar significant meer sterfgevallen plaatsvinden. Vanuit deze hubs verspreiden we urban legends, die een eigen leven gaan leiden (werktitel: operatie Upper McMurder). Deze strategie is rond 2040 succesvol geïmplementeerd in de Nederlandse Flevopolder, net als Upper McMurdo een gebied zonder geschiedenis.

Scenario Shackleton
De beste opties om de pre-koloniale geschiedenis uit te buiten zijn (a) teruggrijpen op de slachtoffers uit de poolexpedities van de twintigste eeuw, en (b) de overlijdensgevallen in de onderzoekscentra van de eenentwintigste eeuw. De eerste optie lijkt meer tot de verbeelding te spreken. Geesten van poolreizigers zijn plausibele kandidaten voor geesten in McMurdo’s suburbia.

Aanbevelingen:
Agressieve marketing, via een versie van draaiboek IBG.

Deze campagne moet Upper McMurdo bovendien associëren met een ‘gotische’ sfeer. Benadruk de zelfmoordcijfers, benadruk de aanwezigheid van Mount Terror en Blood Falls. Een film of serie zou dit kunnen bereiken (werktitel: Upper McMurder). Uitdrijvingen zouden in deze film of serie al een rol kunnen spelen, wat de markt kan voorbereiden op onze diensten.

Focusgroepen moeten uitwijzen welke van de scenario’s (‘Dubai’, ‘Flevopolder’, of ‘Shackleton’) het best aanslaan bij de key demographics.
Een taskforce narrative development kan een frame ontwikkelen, dat door het communicatieteam wordt verspreid.

Zorg er direct voor dat het auteursrecht voor de lokale mythologie bij Spectral Solutions International blijft. In geval van succes kan dit een significante secundaire stroom van inkomsten betekenen: een lijn van films over, bijvoorbeeld, de geest van Shackleton (inclusief de verkoop van merchandise) kan wereldwijd miljoenen opleveren.

Van onze lijn producten hebben uitdrijvingen en home exorcism kits de beste kans van slagen in Upper McMurdo. Spectroscopen en andere meetinstrumenten slaan vaak af vanwege de nabijheid van de magnetische pool.

Spectral Solutions International: We Hunt What Haunts You

1

Postmortem vriesdrogen (cryonisme): behoud van het lijk door vriesdrogen is in de loop van de 22e eeuw uitgegroeid tot de meest populaire behandeling van stoffelijk overschot in de Verenigde Staten. Het groeide van 45% in 2100 naar 89% in 2150. Deze ontwikkeling is het gevolg van de Concilie van Kinshasa (2067-2070), waar de katholieke kerk de leer van de opstanding van het vlees heeft aangescherpt. De overtuiging dat bij de tweede komst van Christus de doden niet alleen geestelijk, maar ook fysiek weer tot leven zullen komen, zorgde voor de toelating van nieuwe technieken voor het behoud van lichamen. Na de katholieke kerk ging ook de federatie van Amerikaanse kerken overstag.

2

Volgens document van het bedrijf “LichtLand”™ waren de zelfmoordcijfers voor Upper McMurdo voor de mid-tweeëntwintigste eeuw als volgt. "176 mensen per 100.000 inwoners pleegden jaarlijks zelfmoord, meer nog dan in gekende zelfmoord-hotspots als Groenland en Litouwen."