Nora van Arkel

Nora van Arkel (1992) schrijft fictie, essays, toneel en theatertekstkritieken. Daarnaast is ze redacteur bij Hard//hoofd en spendeert ze haar dagen met onderzoeken hoe verschillende tekstvormen elkaar kunnen informeren.

Notulen naar herinnering

Verslag van bewonersbijeenkomst.

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) is schrijver, essayist en scenarist. Ze schreef zeven romans. In 2017 won ze de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Welkom in het Rijk der zieken is haar meest recente roman.

Denkt u dat Samoa’s niet kunnen skiën?

Antwoord op een afwijzingsbrief

Sanne Bloemink

Sanne Bloemink is journalist en schrijver. Voor onder meer De Groene Amsterdammer schrijft ze over uiteenlopende onderwerpen, van onderwijs tot geluk tot het Antropoceen.

‘Jouw geschiedenis, jouw DNA!’

Script voor zintuiglijke welkomstervaring bij toegang encyclopedie Antarctica, onderdeel van pilot voor medewerkers van DNA SS (DNA Storage Solutions)

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur van De Gids. Ze schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer en NRC, doorgaans over literatuur. Daarnaast publiceerde ze essays, proza en vertalingen.

Zeewierdagen

Dagboekfragmenten van een jonge vrouw op Antarctica.

De verborgen historie van Cleo Sanntag

Inleiding bij de biografie van Cleo Sanntag, twintig jaar na de eerste editie.

Else Boer

Hard//hoofd Else Boer (1991) schrijft korte verhalen en artikelen. Het liefst brengt ze haar dagen lezend en schrijvend door, maar om niet helemaal te vervreemden van de maatschappij is ze docent Nederlands op een middelbare school. Daar probeert ze haar leerlingen vooral het zeggen van ‘hij wilt’ af te leren. In de tussenuren werkt ze aan haar debuutroman.

Dodenvloten en boilersuits

Interview met Antarctica’s retroband The Useless Youth voor The Antarctic.

Heidi Dorudi

Heidi Dorudi is filosoof, intersectioneel feminist, schrijver en projectmanager. Publiceert op dorudi.nl. Heidi schrijft aan haar eerste boek Metafysica en Kritiek bij Hannah Arendt: Over de mogelijkheid van vrijheid en verantwoordelijkheid in het politieke handelen.

Het ware beeld van de geschiedenis van Antarctica (1)

Deel 1 van een tweedelig seminar

Het ware beeld van de geschiedenis van Antarctica (2)

Deel 2 van een tweedelig seminar

Lisa Dupuy

Lisa Dupuy is freelance journalist voor onder meer de NRC. Ze maakte de multimediale productie congosgold.com over de Congelese goudhandel en heeft onderzoek gedaan naar de rol van Nederland in de internationale wapenhandel.

De Afsmeltmissie

Overwegingen bij een verzekeringsclaim.

Rob van Essen

Rob van Essen (1963) is schrijver, vertaler en recensent Angelsaksische literatuur voor NRC Handelsblad. Met zijn meest recente roman De Goede Zoon won hij de Libris Literatuur Prijs.

Drink wat met de Maanman

Een kroeggesprek op de Zuidpool.

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi (1971) is dichter en prozaschrijver, hij studeerde in Irak af als bouwkundig ingenieur en kwam in 1998 in Nederland, waar hij asiel aanvroeg. Het asiel werd geweigerd en hij is uitgeprocedeerd. Al Galidi leerde zichzelf Nederlands en begon met schrijven. In 2007 kreeg hij een voorlopige verblijfsvergunning in Nederland. Hij ontving onder meer El Hizjra-literatuurprijs en de J.C. Bloemprijs. Zijn meest recente boek is de dichtbundel Neem de Titel Serieus.

De Laatste Pinguïn

Voordracht ter ere van de opening van het eerste Puck-warenhuis in Upper McMurdo.

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra studeerde af in de Godsdienstwetenschappen. Ze is schrijver, en documentaire-en theatermaker. En een genuanceerde activist.

Abrahamisten van Antarctica

Opening van de wereldvergadering van Abrahamisten

Thomas Hogeling

Thomas Hogeling (1986) is schrijver, journalist en videomaker. Onder meer voor de Volkskrant, De Speld en de VPRO.

Bekijk het verleden van Antarctica niet door een bril van het heden

Opinie

Auke Hulst

Auke Hulst (1975) is romanschrijver, journalist en muzikant. Hij schreef negen boeken. Hij won met zowel Slaap zacht, Johnny Idaho als En ik herinner me Titus Broederland de Harland Awards Romanprijs voor beste sciencefictionroman, en met Motel Songs de Bob den Uylprijs voor beste reisboek. Zijn meest recente werk is Zoeklicht op het gazon.

“LichtLand”™

Een geannoteerd shooting script van een netwerk-implantaatpromo voor “LichtLand”™

Het IJsgetij

Een bar, een ontmoeting en een complot.

Sicco de Knecht

Sicco de Knecht (1987) is hoofdredacteur van ScienceGuide en deed een promotie in de neurowetenschappen (Universiteit van Amsterdam). Naast hoger onderwijs en wetenschap is hij geïnteresseerd in maatschappelijke thema's, en podcasts natuurlijk.

Interview met de Laatste Eco-Engineer

Een stekelig gesprek met Clarice Winterberg

Emy Koopman

Emy Koopman is schrijver, onderzoeksjournalist en gepromoveerd literatuurwetenschapper. Haar eerste roman, Orewoet, verscheen in 2016 bij Prometheus en werd genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs en de Bronzen Uil. Ze werkt aan een tweede roman.

De Adam en Eva van Antarctica

Interview in Antarctica nu - jubileumeditie.

Kiza Magendane

Kiza Magendane is schrijver, voor onder meer NRC en De Groene Amsterdammer, en beleidsondernemer die zich bezig houdt met burgerschap, identiteit, globalisering en Afrika in de wereld.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

Onzichtbare muren hebben een ingang

Hoofdstuk uit Zuid-Antarctica, een geschiedenis.

Jelmer Mommers

Jelmer Mommers (1987) is journalist. Hij schrijft voor De Correspondent over klimaatverandering. In 2019 verscheen van hem Hoe gaan we dit uitleggen – Onze toekomst op een steeds warmere aarde. In dat boek komt de kolonisatie van Antarctica niet voor.

Grip of het gebrek daaraan

Aantekeningen van romancier Éric Vaye, schrijver van dé familiegeschiedenis van Antarctica, bezorgd door zijn redacteur

Thomas Muntz

Thomas Muntz is onderzoeksjournalist voor Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, daar doceert hij ook in de masterclass onderzoeksjournalistiek. Hij is tevens docent politieke filosofie en liberal arts aan de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg. Thomas is initiatiefnemer van Project Antarctica.

De tijd van voor onze tijd

Over religie & wetenschap in de vroege geschiedenis van Antarctica

De Indringers

Een wijsgerige beschouwing van het Nieuw Biskaje-incident.

Rik Peters

Rik Peters (1989) studeerde filosofie en klassieke talen in Amsterdam (UvA en VU) en in Venetië (Ca’Foscari). Sinds september 2016 doet hij aan de University of Chicago promotieonderzoek naar het snijvlak tussen wetenschap, literatuur en filosofie in Hellenistisch Griekenland.

Operatie McMurder

Memorandum over spookuitdrijvingen in de suburbs van Antarctica

Linda van der Pol

Linda van der Pol is cultuurhistoricus en neerlandicus. Redactielid van Platform Investico. Eerder werkte ze voor De Groene Amsterdammer en voor Nederlandse hogeronderwijsbladen.

De Shetland-prinses

Een expeditierapport [uittreksel].

Jan Postma

Jan Postma (1985) werkt als journalist en fotograaf. Sinds 2010 schrijft hij voor De Groene Amsterdammer over onder meer literatuur, fotografie en beeldende kunst. In het voorjaar van 2017 verscheen zijn essaybundel Vroege werken.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

Aafke Romeijn

Aafke Romeijn (1986) zingt, schrijft, twittert en blogt over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. In april 2018 kwam haar debuutroman Concept M uit bij De Arbeiderspers, in mei 2019 verscheen haar nieuwe album M, de soundtrack bij het boek.

Het Rio Grande-Verdrag

Een Wikipedia-pagina over de Antarctische oorsprong van non-humaan recht

Kasper van Royen

Kasper van Royen (1983) studeerde Wijsbegeerte in Amsterdam en schrijft korte verhalen, columns en zo nu en dan een gedicht. Zijn meest recente roman is En toen kwam Annika.

Pinguïnperikelen

Overpeinzingen uit een pinguïnpretpark.

Willy van Strien

Willy van Strien is freelance wetenschapsjournalist en schrijft onder meer over natuur en biologisch en medisch onderzoek

De stank is niet te harden

Bericht van bioloog Janna de Wit aan entomoloog Frederika Smit in Tromsø, Noorwegen

Babah Tarawally

Babah Tarawally, Sierra-Leoons-Nederlandse schrijver en gespreksleider die zich inzet voor onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. Als columnist bij dagblad Trouw schrijft hij over (verborgen) discriminatie en racisme. Gevangen in zwart wit denken is zijn meest recente boek.

Lunchen in Mofou

Een reportage uit de hoofdstad.

Jaap Tielbeke

Jaap Tielbeke (1989) werkt sinds 2015 op de redactie van De Groene Amsterdammer. Hij schrijft vooral over klimaatverandering, sociale bewegingen en democratische vernieuwing. Ook publiceerde hij, onder meer, over de ideologie van filantrokapitalisten en de verwording van WikiLeaks.

De Goede Verliezer

Overpeinzingen na een mislukte campagne

Jeroen Trommelen

Jeroen Trommelen (1956) is hoofdredacteur van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Hij is onderzoeksjournalist, auteur van journalistieke boeken en voormalig bestuurder en voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek VVOJ. Tot augustus 2016 werkte hij als onderzoeksverslaggever bij de Volkskrant.

Roesland

0.1 Voorwoord:
De ondermijning van Roesland
身心自由

Wytske Versteeg

Wytske Versteeg (1983) is schrijver en politicoloog, momenteel is ze verbonden aan de Urban Futures Studio, Universiteit Utrecht. Ze publiceerde de romans Quarantaine, Boy, De Wezenlozen en het non-fictieboek Dit is geen dakloze.

Het donker en de mens

Misdaad, kennis en burgerschap op het vroege Antarctica

Louise Fresco en Simon Vink

Niña Weijers

Niña Weijers schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Ze debuteerde met haar roman De consequenties, die o.a. werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In juni 2019 verscheen haar nieuwste roman, KAMERS ANTIKAMERS.

Penvriend(in) gezocht

Een oproep in de sectie 'vrijetijdsbesteding 10-17 jaar, interactief' van het netwerk-implantaat.

Ferry Wieringa

Ferry Wieringa schrijft verhalen over ogenschijnlijk onbeduidende levens en plekken. Figuranten spelen in zijn wereld de hoofdrol, alledaagse locaties vormen het decor. Zijn verhalen verschijnen in kranten, tijdschriften en online bij onder meer bij www.hardhoofd.com.

Buiten de muren van Jericho Base

"Ik zag hem op een landje, een onooglijk stuk grond..."

Bellinghausen Station
2150

Tijdlijn

2119

De eerste burgerkolonisten zetten voet aan wal. Het zijn Zuidzee-eilandbewoners, wiens land door de stijging van de zeespiegel verdwenen is.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

door Kiza Magendane

2123

Vier jaar nadat de eerste kolonisten in de vorm van gerelocaliseerde Eilanders voet aan wal zetten op Antarctica komt nu ook de vrije of niet-gedwongen kolonisatie van Antarctica gestaag op gang.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

door Jan Postma

2127

2137

2141

2143

2144

2147

2150

2152

2156

2160

2170

2172

Steeds meer klimatologische ontberingen wordt het hoofd geboden en artificiële intelligentie heeft een ongekende vlucht genomen.

Het Rio Grande-Verdrag

Een Wikipedia-pagina over de Antarctische oorsprong van non-humaan recht

door Aafke Romeijn

2173

De kolonisatie is flink opgeschoten. Er zijn grote steden, het 'daglichtprobleem' is opgelost en het gaat goed met de keizerspinguïn.

De oase Humboldt City

Gedurfder dan Boyan Slat. Een reportage over de technologische oplossingen voor de ontberingen van Antarctica.

door Louise Fresco en Simon Vink

2174

2189

2190

2198

2201

2209

2216

2218

2219

2233

2250

2255

2265

2266

2410

Welkom op Project Antarctica! Op deze site bent u in 2419 en vindt u het archief van de kolonisatie van Antarctica die in 2119 begon. De komende weken wordt het archief steeds verder ontsloten. Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief om iedere ochtend een nieuw verhaal te ontvangen. Dwaal over de kaart, struin door de tijdlijn en duik in de verhalen van de bewoners van Antarctica.

De zon komt op (nou ja) en hij gaat weer onder.

Je wilt niet de rijkste persoon op de begraafplaats zijn, zei Tony Robbins ooit ten tijde van zijn aanstelling bij het World Economic Forum: geld is geen einddoel, het is een tussenstap naar verandering, naar impact. Toen we begin deze week op een grafheuvel stuitten, een koergan1Een grafheuvel met een specifieke opbouw: een steenophoping met een diameter tot vijftig meter, met daaronder een diepe uitgegraven grafkamer, gestut met houten balken., verwachtte ik confetti uit beide einden van een regenboog, een fanfarekorps van albatrossen. Daar, een tiental meter onder ons – we stonden op een kale vlakte en het regende, maar we zagen ademloos toe hoe de 4D-projectie rondom ons kleurrijker, geuriger en gedetailleerder werd, tot we in een muffige cabine van ingekerfd hout stonden, bedekt door een metersdikke laag stenen en een beschermende ijslens met naast ons een vrouw, mogelijk jong, tatoeages van boven tot onder. Vier hondachtigen om haar heen, eveneens gemummificeerd, vermoedelijk tegelijk begraven. Een ijsmummie, puntgaaf gepreserveerd!

Hield zij ook het meest van de ochtend, van de hoop en efficiëntie die schuilt in het eerste licht? Bij zonsopkomst heb ik mijn team terug naar de basis gestuurd. Met het gevaar als een anachronisme te klinken – ik laat mijn professie doorgaans voor zich spreken – denk ik dat alleen eenzaamheid en contemplatie hier uitkomst bieden: een erfenis van voorouders heeft het vermogen een groep mensen te verbinden, haar een wij-gevoel te verschaffen, en sentimenten van trots, eer en geworteldheid. Er ligt een vrouw in de grond, and she’s got what it takes: legendes komen voort uit stille oorden, niet uit de lawaaierige centra van beschaving. Het is aan mij haar een verhaal te geven, een die ons reden tot leven geeft. Mijn mensen verlieten onze veldtent schoorvoetend, uit misplaatste beleefdheid misschien, maar eenmaal buiten stoven ze de mist in. Een dag reizen naar Station Bellingshausen: gesticht door Russen, bewoond door Russen sinds 1968, en genoemd naar een Rus met een Duitse naam, de eerste die Antarctica ontdekte – althans met zijn schip op een muur van ijs stuitte.

Zelfs nu nog ligt Bellingshausen afgelegen, des te meer sinds de overstromingen. En ondanks zijn gunstige ligging en met tussenpozen groenachtige omgeving is de plaats nog geen fractie zo bruisend als McMurdo. Maar je blijft er gemakkelijker op de been dan hier; op de steppe, ver van alles. De oude kapel, de laboratoria en de wooncomplexen, alle zien uit op de standbeelden (waar heb je die nog?) van Ivan IV2Voorheen bekend onder de titel Ivan de Verschrikkelijke., beschermer van Rusland en het orthodox christendom, en patriarch Kirill in reddingsvest en met twee bronzen pinguïns aan zijn voet, ter nagedachtenis aan zijn bezoek aan het station in de 21e eeuw. We noemen het de baptisering van Antarctica, al is die nog niet ten dele geslaagd: de familie Zuidema en het nageslacht Slat blijken aanbiddelijker dan God en de zijnen. We missen een en ander, wil ik maar zeggen.

We hebben een smalle schacht gegraven en ik ben afgedaald, in mijn eentje de tombe in; om haar droge vel werkelijk te zien, te ruiken. Het einde is nooit ver weg in Antarctica, maar ik heb niet eerder samengewerkt met archeologen die terugdeinzen voor de aarde: doodsbenauwd zijn ze, door schimmige bacteriën en DDT-uitbraken3Het DDT-virus, later bekend als het Jericho-virus, brak eerder in 2150 uit nabij Jericho Base, dat op zijn beurt halverwege de vindplaats van de Shetland-prinses en Station Bellingshausen gelegen is. Enkele Antarcticanen raakten hevig ziek. Hoewel het virus in de kiem gesmoord kon worden, zijn uitbraken van vergelijkbare virussen niet uitgesloten.. Nu ja, neem het ze eens kwalijk; buiten de obligate ‘zandbakoefeningen’ tijdens de opleiding hebben de meesten nooit een schop in de grond gezet. Ze zijn gespecialiseerd in X-ray fluorescence spectroscopy (pXRF) en ground penetrating radars – ze genereren gemakkelijker een 3D-model dan dat ze een zakmes openklappen. We zijn zoveel verleerd. Ik heb tevergeefs naar een protocol gezocht, maar de laatste handleidingen bleven stil over opgravingen an sich: hoe zeer we ook experimenteren met vrieskasten en artificiële lucht, we schijnen nog steeds te denken dat opgraven een daad van deconstructie is. Een hopeloos verouderde gedachtegang natuurlijk, die mooi buiten de opwarming gerekend is: als die ijsprinses hier blijft liggen, is er na een paar decennia geen vezel meer van haar over.

Ha, een prinses! En jazeker, van vijfduizend jaar oud. Wat kan ik zeggen over zo’n geïsoleerde mummy, enkel omgeven door vier wolven? Een heerseres; de tatoeages op haar armen doen me dat concluderen. Toen ik mijn neus zowat op haar huid legde, wist ik van boven tot onder mythische dieren te onderscheiden: een griffioen en een sneeuwpanter met de poten van een schaap en de staart van een vos, om haar in het hiernamaals te helpen haar bloedverwanten te vinden. N=1, goed – maar hoe meer inkt, zou ik zeggen, hoe hoger iemands rang. Ze staat daarin niet alleen; ik ken een rij voorchristelijke steppevolkeren voor wie dat ook gold, die bovendien dezelfde grafbouwtechnieken hadden: de Scythen, de Pazyryks. Siberisch bloed. Kan dat: zo’n toeval, zo’n afstand – als ik vanuit Omsk… Dan kan zij… We kennen immers ook dezelfde zon?

Ach, toeval. Eeuwenlang eisten naties vanover de hele wereld stukken Antarctica op, nog ver voor het bewoonbaar werd: de Noren, de Australiërs, de Nieuw-Zeelanders. Wij niet. We hebben miljarden in Antarctisch onderzoek gestoken, op een plek waar we als vanzelf naartoe gezogen werden, bescheiden vertrouwend op onze uitzonderlijkheid. Natuurlijk is dit de ontdekking van de eeuw. Tot nu toe teerde Antarctica op de Yamana Beach Skull4Die werd opgegraven in 2003, eveneens op de Shetlandeilanden., de schedel van een vrouw die begin achttiende eeuw werd geroofd in Latijns-Amerika, vermoedelijk door zeehondenjagers, en als een zak afval op de Shetlandkust werd achtergelaten. In één klap begint onze geschiedenis duizenden jaren eerder, vele malen glorieuzer. Dit is geen nieuw nationalisme, dit is geen territoriumclaim; dit is een herziening van Antarctica’s historische tijdlijn, een nieuwe start. Immers, een roemruchte geschiedenis betekent een roemruchte toekomst.

1

Een grafheuvel met een specifieke opbouw: een steenophoping met een diameter tot vijftig meter, met daaronder een diepe uitgegraven grafkamer, gestut met houten balken.

2

Voorheen bekend onder de titel Ivan de Verschrikkelijke.

3

Het DDT-virus, later bekend als het Jericho-virus, brak eerder in 2150 uit nabij Jericho Base, dat op zijn beurt halverwege de vindplaats van de Shetland-prinses en Station Bellingshausen gelegen is. Enkele Antarcticanen raakten hevig ziek. Hoewel het virus in de kiem gesmoord kon worden, zijn uitbraken van vergelijkbare virussen niet uitgesloten.

4

Die werd opgegraven in 2003, eveneens op de Shetlandeilanden.