Peter Britsia 2020

Peter Britsia is illustrator en prijswinnend volksliedschrijver van het 'Ooit lag hier sneeuw en ijs'.

Antarctisch Volkslied

De hymne die iedere ochtend door de keeltjes van de Antarctische schoolkinderen trilt.

Nora van Arkel

Nora van Arkel (1992) schrijft fictie, essays, toneel en theatertekstkritieken. Daarnaast is ze redacteur bij Hard//hoofd en spendeert ze haar dagen met onderzoeken hoe verschillende tekstvormen elkaar kunnen informeren.

Notulen naar herinnering

Verslag van bewonersbijeenkomst.

Escapism Now

Een subsidieverantwoordingsverslag

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) is schrijver, essayist en scenarist. Ze schreef zeven romans. In 2017 won ze de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Welkom in het Rijk der zieken is haar meest recente roman.

Denkt u dat Samoa’s niet kunnen skiën?

Antwoord op een afwijzingsbrief

Sanne Bloemink

Sanne Bloemink is journalist en schrijver. Voor onder meer De Groene Amsterdammer schrijft ze over uiteenlopende onderwerpen, van onderwijs tot geluk tot het Antropoceen.

‘Jouw geschiedenis, jouw DNA!’

Script voor zintuiglijke welkomstervaring bij toegang encyclopedie Antarctica, onderdeel van pilot voor medewerkers van DNA SS (DNA Storage Solutions)

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur van De Gids. Ze schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer en NRC, doorgaans over literatuur. Daarnaast publiceerde ze essays, proza en vertalingen.

Zeewierdagen

Dagboekfragmenten van een jonge vrouw op Antarctica.

De verborgen historie van Cleo Sanntag

Inleiding bij de biografie van Cleo Sanntag, twintig jaar na de eerste editie.

Else Boer

Hard//hoofd Else Boer (1991) schrijft korte verhalen en artikelen. Het liefst brengt ze haar dagen lezend en schrijvend door, maar om niet helemaal te vervreemden van de maatschappij is ze docent Nederlands op een middelbare school. Daar probeert ze haar leerlingen vooral het zeggen van ‘hij wilt’ af te leren. In de tussenuren werkt ze aan haar debuutroman.

Dodenvloten en boilersuits

Interview met Antarctica’s retroband The Useless Youth voor The Antarctic.

Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia (1992) is schrijver en sinds maart 2019 stadsdichter van Amsterdam.

Er is een gat, een groot gat

Brief van een geoloog in een penibele situatie.

Mathijs Boom

Mathijs Boom (1987) is historicus en werkt aan de Universiteit van Amsterdam aan een proefschrift over de opkomst van denken op geologische tijdsschalen in de Lage Landen in de periode 1750-1830.

De Byrdland GCS Company

Bijlage C

Charlotte Van den Broeck

Charlotte Van den Broeck (Turnhout, 1991) is een Vlaamse dichter. In 2019 werd haar tweede dichtbundel bekroond met de Paul Snoekprijs en verscheen haar prozadebuut Waagstukken.

Extase

Heidi Dorudi

Heidi Dorudi is filosoof, intersectioneel feminist, schrijver en projectmanager. Publiceert op dorudi.nl. Heidi schrijft aan haar eerste boek Metafysica en Kritiek bij Hannah Arendt: Over de mogelijkheid van vrijheid en verantwoordelijkheid in het politieke handelen.

Het ware beeld van de geschiedenis van Antarctica (1)

Deel 1 van een tweedelig seminar

Het ware beeld van de geschiedenis van Antarctica (2)

Deel 2 van een tweedelig seminar

Daphné Dupont-Nivet

Daphné Dupont-Nivet is journalist. Ze schreef onder andere voor De Groene Amsterdammer, Trouw, en De Correspondent.

Groen. Maar niet te fel trouwens

Vragenlijst welkomstpakket Bright-Ice Kamp

Lisa Dupuy

Lisa Dupuy is freelance journalist voor onder meer de NRC. Ze maakte de multimediale productie congosgold.com over de Congelese goudhandel en heeft onderzoek gedaan naar de rol van Nederland in de internationale wapenhandel.

De Afsmeltmissie

Overwegingen bij een verzekeringsclaim.

Rob van Essen

Rob van Essen (1963) is schrijver, vertaler en recensent Angelsaksische literatuur voor NRC Handelsblad. Met zijn meest recente roman De Goede Zoon won hij de Libris Literatuur Prijs.

Drink wat met de Maanman

Een kroeggesprek op de Zuidpool.

Derk Fangman

Derk Fangman (1986) schrijft korte verhalen. Hij publiceerde onder andere op Hard//Hoofd en shortreads_.

De Kinderkolonie

Twee zaalbeschrijvingen in het museum van de Kinderkolonie.

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi (1971) is dichter en prozaschrijver, hij studeerde in Irak af als bouwkundig ingenieur en kwam in 1998 in Nederland, waar hij asiel aanvroeg. Het asiel werd geweigerd en hij is uitgeprocedeerd. Al Galidi leerde zichzelf Nederlands en begon met schrijven. In 2007 kreeg hij een voorlopige verblijfsvergunning in Nederland. Hij ontving onder meer El Hizjra-literatuurprijs en de J.C. Bloemprijs. Zijn meest recente boek is de dichtbundel Neem de Titel Serieus.

De Laatste Pinguïn

Voordracht ter ere van de opening van het eerste Puck-warenhuis in Upper McMurdo.

Dominique De Groen

Dominique De Groen (1991) is dichter. Haar debuutbundel Shop Girl verscheen in 2017 bij het balanseer en werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee en de LZWL-trofee van de VRT. In 2019 publiceerde ze Sticky Drama die bekroond werd met de Frans Vogel Poëzieprijs.

Usnea Antarctica

Dagboekfragment van een jonge Londenaar.

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra studeerde af in de Godsdienstwetenschappen. Ze is schrijver, en documentaire-en theatermaker. En een genuanceerde activist.

Abrahamisten van Antarctica

Opening van de wereldvergadering van Abrahamisten

Thomas Hogeling

Thomas Hogeling (1986) is schrijver, journalist en videomaker. Onder meer voor de Volkskrant, De Speld en de VPRO.

Bekijk het verleden van Antarctica niet door een bril van het heden

Opinie

Auke Hulst

Auke Hulst (1975) is romanschrijver, journalist en muzikant. Hij schreef negen boeken. Hij won met zowel Slaap zacht, Johnny Idaho als En ik herinner me Titus Broederland de Harland Awards Romanprijs voor beste sciencefictionroman, en met Motel Songs de Bob den Uylprijs voor beste reisboek. Zijn meest recente werk is Zoeklicht op het gazon.

“LichtLand”™

Een geannoteerd shooting script van een netwerk-implantaatpromo voor “LichtLand”™

Het IJsgetij

Een bar, een ontmoeting en een complot.

Maarten Kleinhans

Maarten Kleinhans (1972) is formeel gezien hoogleraar fysische geografie maar veel liever wordt hij de professor van water en zand genoemd. Hij doet onderzoek naar rivieren en delta's op Aarde en Mars.

De veilige haven heeft al een zeemansgraf

Achtergrondartikel over de plannen voor wereldhaven Ny Elvsund

Sicco de Knecht

Sicco de Knecht (1987) is hoofdredacteur van ScienceGuide en deed een promotie in de neurowetenschappen (Universiteit van Amsterdam). Naast hoger onderwijs en wetenschap is hij geïnteresseerd in maatschappelijke thema's, en podcasts natuurlijk.

Interview met de Laatste Eco-Engineer

Een stekelig gesprek met Clarice Winterberg

Wiard van der Kooij

Wiard van der Kooij studeerde filosofie van de Universiteit van Amsterdam en is auteur voor onder meer webplatform Hard//Hoofd.

Rioolvlinders

Script voor het eerste 16+ sprookje 'Reflectie op mijn conceptie'; uitsluitend toegankelijk via gehackt netwerkimplantaat.

Emy Koopman

Emy Koopman is schrijver, onderzoeksjournalist en gepromoveerd literatuurwetenschapper. Haar eerste roman, Orewoet, verscheen in 2016 bij Prometheus en werd genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs en de Bronzen Uil. Ze werkt aan een tweede roman.

De Adam en Eva van Antarctica

Interview in Antarctica nu - jubileumeditie.

Selin Kuşçu

Selin Kuşçu (1991) studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Fiction Writing aan Pratt Institute. Ze ontving de Nieuwe Types Prijs voor beste afstudeerwerk van de Nederlandse en Vlaamse schrijfopleidingen. Ze schrijft verhalen en literaire non-fictie.

Bevindingen na huiszoeking O. Kenchic

PROCES-VERBAAL van bevindingen

Kiza Magendane

Kiza Magendane is schrijver, voor onder meer NRC en De Groene Amsterdammer, en beleidsondernemer die zich bezig houdt met burgerschap, identiteit, globalisering en Afrika in de wereld.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

Onzichtbare muren hebben een ingang

Hoofdstuk uit Zuid-Antarctica, een geschiedenis.

Het recht om onzichtbaar te zijn

Een bericht van een ouder

David Mitchell

David Mitchell (1969) is een Britse romanschrijver. Tot zijn bekendste werken behoren Cloud Atlas uit 2004 en The Thousand Autumns of Jacob de Zoet uit 2010. Mitchell stond meerdere malen op de shortlist van de Man Booker Prize en won in 2011 de Commonwealth Writers Prize.

Storingsrapport

Oorspronkelijke document uit het Antarctisch archief was geschreven in het Engels en getiteld 'An Irregularity Report'. For English, see below.

Jelmer Mommers

Jelmer Mommers (1987) is journalist. Hij schrijft voor De Correspondent over klimaatverandering. In 2019 verscheen van hem Hoe gaan we dit uitleggen – Onze toekomst op een steeds warmere aarde. In dat boek komt de kolonisatie van Antarctica niet voor.

Grip of het gebrek daaraan

Aantekeningen van romancier Éric Vaye, schrijver van dé familiegeschiedenis van Antarctica, bezorgd door zijn redacteur

Thomas Muntz

Thomas Muntz is onderzoeksjournalist voor Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, daar doceert hij ook in de masterclass onderzoeksjournalistiek. Hij is tevens docent politieke filosofie en liberal arts aan de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg. Thomas is initiatiefnemer van Project Antarctica.

De tijd van voor onze tijd

Over religie & wetenschap in de vroege geschiedenis van Antarctica

De Indringers

Een wijsgerige beschouwing van het Nieuw Biskaje-incident.

Joost Oomen

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, drummer en performer. Hij publiceerde de bundels Vliegenierswonden en De stort, de novelle De zon als hij valt en de vinylsingle Joost Oomen. Hij trad op van Pisa tot Ter Apel, van Viseu tot Vlieland en van de kerk tot het kippenhok.

Keizer van de acht nachtpinguïns

Rik Peters

Rik Peters (1989) studeerde filosofie en klassieke talen in Amsterdam (UvA en VU) en in Venetië (Ca’Foscari). Sinds september 2016 doet hij aan de University of Chicago promotieonderzoek naar het snijvlak tussen wetenschap, literatuur en filosofie in Hellenistisch Griekenland.

Operatie McMurder

Memorandum over spookuitdrijvingen in de suburbs van Antarctica

Roberta Petzoldt

Roberta Petzoldt is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie op de afdeling Beeld en Taal. Sindsdien is ze werkzaam als dichter, actrice, beeldend kunstenares. Ze maakt haar eigen performances waarin ze muziek, poëzie en lichtprojectie tot een geheel weeft.

De Lijfeigenen

Een wonderlijk verslag

Linda van der Pol

Linda van der Pol is cultuurhistoricus en neerlandicus. Redactielid van Platform Investico. Eerder werkte ze voor De Groene Amsterdammer en voor Nederlandse hogeronderwijsbladen.

De Shetland-prinses

Een expeditierapport [uittreksel].

Jan Postma

Jan Postma (1985) werkt als journalist en fotograaf. Sinds 2010 schrijft hij voor De Groene Amsterdammer over onder meer literatuur, fotografie en beeldende kunst. In het voorjaar van 2017 verscheen zijn essaybundel Vroege werken.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

Aafke Romeijn

Aafke Romeijn (1986) zingt, schrijft, twittert en blogt over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. In april 2018 kwam haar debuutroman Concept M uit bij De Arbeiderspers, in mei 2019 verscheen haar nieuwe album M, de soundtrack bij het boek.

Het Rio Grande-Verdrag

Een Wikipedia-pagina over de Antarctische oorsprong van non-humaan recht

De afscheidsspeech van Zoltan Slat

De volgende redevoering werd uitgesproken door Zoltan Slat bij zijn vertrek uit de nationale politiek, op 28 februari 2208 in Humboldt City.

Kasper van Royen

Kasper van Royen (1983) studeerde Wijsbegeerte in Amsterdam en schrijft korte verhalen, columns en zo nu en dan een gedicht. Zijn meest recente roman is En toen kwam Annika.

Pinguïnperikelen

Overpeinzingen uit een pinguïnpretpark.

Aya Sabi

Erik van Sebille

Erik van Sebille is oceanograaf en klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op de vraag hoe oceaanstromen hitte, voedingsstoffen, zeeleven en plastic deeltjes verplaatsen.

Onderzoeksvoorstel Plastic voor de Toekomst

Subsidieaanvraag bij het Katholiek College te Nieuw Tonga

Willy van Strien

Willy van Strien is freelance wetenschapsjournalist en schrijft onder meer over natuur en biologisch en medisch onderzoek

De stank is niet te harden

Bericht van bioloog Janna de Wit aan entomoloog Frederika Smit in Tromsø, Noorwegen

Babah Tarawally

Babah Tarawally, Sierra-Leoons-Nederlandse schrijver en gespreksleider die zich inzet voor onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. Als columnist bij dagblad Trouw schrijft hij over (verborgen) discriminatie en racisme. Gevangen in zwart wit denken is zijn meest recente boek.

Lunchen in Mofou

Een reportage uit de hoofdstad.

Jaap Tielbeke

Jaap Tielbeke (1989) werkt sinds 2015 op de redactie van De Groene Amsterdammer. Hij schrijft vooral over klimaatverandering, sociale bewegingen en democratische vernieuwing. Ook publiceerde hij, onder meer, over de ideologie van filantrokapitalisten en de verwording van WikiLeaks.

De Goede Verliezer

Overpeinzingen na een mislukte campagne

Jeroen Trommelen

Jeroen Trommelen (1956) is hoofdredacteur van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Hij is onderzoeksjournalist, auteur van journalistieke boeken en voormalig bestuurder en voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek VVOJ. Tot augustus 2016 werkte hij als onderzoeksverslaggever bij de Volkskrant.

Roesland

0.1 Voorwoord:
De ondermijning van Roesland
身心自由

Gemma Venhuizen

Gemma Venhuizen (1985) is wetenschapsjournalist en werkt als biologieredacteur bij NRC Handelsblad. Ze is gek op reizen, vooral naar koude gebieden.

‘Voor onze dierentuin maakt het niet uit als de keizerspinguïn uitsterft’

Interview met Penguin World-directeur Athalas Fitzgerald

Wytske Versteeg

Wytske Versteeg (1983) is schrijver en politicoloog, momenteel is ze verbonden aan de Urban Futures Studio, Universiteit Utrecht. Ze publiceerde de romans Quarantaine, Boy, De Wezenlozen en het non-fictieboek Dit is geen dakloze.

Het donker en de mens

Misdaad, kennis en burgerschap op het vroege Antarctica

Louise Fresco en Simon Vink

Thomas Heerma van Voss

Thomas Heerma van Voss is schrijjver. Hij bracht de romans De Allestafel en Stern uit. In 2014 volgde de verhalenbundel De derde persoon. In 2017 verscheen zijn essaybundel Plaatsvervangers. Begin 2020 verscheen zijn roman Condities.

LIVEBLOG, 21-3-2199

– Grote explosies tijdens reünieconcert The Useless Youth: zeker twintig doden, aantal gewonden onduidelijk.

Samuel Vriezen

Samuel Vriezen (1973) is een Nederlandse componist, dichter, essayist, redacteur en vertaler. In 2016 verscheen zijn lange essay Netwerk in Eclips in boekvorm bij de Wereldbibliotheek.

Uitwissing

Het belangrijkste society-verhaal van de 24ste eeuw, dat nooit verteld is.

Niña Weijers

Niña Weijers schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Ze debuteerde met haar roman De consequenties, die o.a. werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In juni 2019 verscheen haar nieuwste roman, KAMERS ANTIKAMERS.

Penvriend(in) gezocht

Een oproep in de sectie 'vrijetijdsbesteding 10-17 jaar, interactief' van het netwerk-implantaat.

Ferry Wieringa

Ferry Wieringa schrijft verhalen over ogenschijnlijk onbeduidende levens en plekken. Figuranten spelen in zijn wereld de hoofdrol, alledaagse locaties vormen het decor. Zijn verhalen verschijnen in kranten, tijdschriften en online bij onder meer bij www.hardhoofd.com.

Buiten de muren van Jericho Base

"Ik zag hem op een landje, een onooglijk stuk grond..."

Olivier Willemsen

Olivier Willemsen is schrijver. Zijn roman Roza stond op de shortlist Beste Boek voor Jongeren 2019. Eind dit jaar verschijnt zijn nieuwe roman.

Herinneringen van een dodenakkerbezoekster

Mofou
2199

Tijdlijn

2119

De eerste burgerkolonisten zetten voet aan wal. Het zijn Zuidzee-eilandbewoners, wiens land door de stijging van de zeespiegel verdwenen is.

Bekentenis van een vechtende nazaat

Een dagboekfragment

door Kiza Magendane

De Byrdland GCS Company

Bijlage C

door Mathijs Boom

2123

Vier jaar nadat de eerste kolonisten in de vorm van gerelocaliseerde Eilanders voet aan wal zetten op Antarctica komt nu ook de vrije of niet-gedwongen kolonisatie van Antarctica gestaag op gang.

Wilde Aardbeien

Aantekeningen bij een zeereis naar Antarctica

door Jan Postma

2127

2137

2141

2143

2144

2147

2150

2152

2156

2160

2170

2172

2173

De kolonisatie is flink opgeschoten. Er zijn grote steden, het 'daglichtprobleem' is opgelost en het gaat goed met de keizerspinguïn.

De oase Humboldt City

Gedurfder dan Boyan Slat. Een reportage over de technologische oplossingen voor de ontberingen van Antarctica.

door Louise Fresco en Simon Vink

2174

2189

2190

2198

2201

2209

2216

2218

2219

2223

2233

2250

2255

2265

2266

2400

2401

2410

Welkom op Project Antarctica! Op deze site bent u in 2419 en vindt u het archief van de kolonisatie van Antarctica die in 2119 begon. Dwaal over de kaart, struin door de tijdlijn en duik in de verhalen van de bewoners van Antarctica.

-Eergisteren, 22:52: Welkom bij dit liveblog. Vanavond heeft in de Optimus Mega1Deze in 2170 geopende venue is veruit de grootste van Antarctica. Ontwerper Billy Vossen (2111-2172) was met zijn team ruim zeven jaar bezig met de bouw van de Optimus Mega, de gigantische hal te Mofou, waarin behalve zalen voor virtual reality-tours en 3D-leesclubs ook drie grote concertzalen werden gebouwd voor MusicTM-optredens. Met name de inmiddels gesloten 4D-spelletjeshal kostte veel tijd en geld, en bleek uiteindelijk teleurstellend weinig publiek te trekken. Het al maanden uitverkochte concert van The Useless Youth, onderdeel van hun prestigieuze One more time-tournee, was het eerste waarbij een fysiek aanwezige band optrad in de Optimus Mega. een aanslag plaatsgevonden, zo heeft de politie zojuist tijdens een korte persconferentie bekendgemaakt. Eerder vanavond berichtten mensen via Yellow en Ted over explosies halverwege het concert. Eén bericht maakte melding van grote chaos en minstens tien slachtoffers.

-Eergisteren, 23:19: Deze Yellow-filmpjes, die momenteel door de AE-scan worden gecontroleerd op authenticiteit, zijn zojuist opgedoken en lijken afkomstig uit de Optimus Mega. Vlak nadat een band (vermoedelijk The Useless Youth) het publiek heeft gevraagd om een middelvinger op te steken tegen de maatschappij, de wereld, de oude generaties, klinken er drie harde knallen en volgen er lichtflitsen.

NB: Deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

-Eergisteren, 23:56: De politie heeft zojuist een update gegeven: agenten zijn zojuist de Optimus Mega binnengevallen. Er wordt gesproken van veertig doden en zeker honderd gewonden. Van de dader(s) ontbreekt nog ieder spoor. Bij de aanslag werden naar verluidt zeker twee AK-59’s, een P-60 en ouderwetse vuurbommen gebruikt. Omwonenden van de Optimus Mega wordt nadrukkelijk geadviseerd binnen te blijven. Nabijgelegen panden zijn geëvacueerd. Er zijn Signals2Een vliegende robot die sinds februari dit jaar wordt gebruikt voor zoekacties. Op initiatief van president Slat zijn de Signals, die aan de ruggengraat twee hebben heeft die zijn uitgerust met tien sensoren en tien camera’s, eerder dan gepland onderdeel geworden van het arsenaal van de politie. Criticasters beweren dat Slat hiertoe heeft besloten wegens toenemende politieke spanningen en de verhitte strijd met Larsen. Slat heeft benadrukt dat de Signals alleen doelgericht en bij uitzondering zullen worden gebruikt. ingezet om het centrum van Mofou uit te kammen.

-Gisteren, 00:09: Het dreigingsniveau in Mofou is opgevoerd naar niveau 4.

-Gisteren, 00:52: Een nieuwe update op Ted. De gebruiker SlowGaze, die eerder vandaag al schreef zo uit te zien naar de reünie van The Useless Youth, meldt: ‘Ik was naar de wc toen het gebeurde. Ineens begon alles te trillen en waren er keiharde knallen. Terug bij de concertzaal lagen overal plassen bloed, ik hoorde gekrijs en geschiet, ik zag levenloze lichamen, een losliggend been. Iedereen met wie ik hier was ben ik nu kwijt.’

-Gisteren, 01:38: De politie heeft het aantal slachtoffers drastisch bijgesteld: er is net bevestigd dat het om minstens tachtig doden gaat. Over het aantal gewonden wordt geen uitspraak gedaan, maar het aantal kan ‘zo in de honderden’ lopen, aldus chef Suzanna Calis tijdens een zojuist ingelaste persconferentie.

-Gisteren, 01:47: President Slat heeft een korte verklaring afgegeven. Via het netwerkimplantaat zegt hij: ‘Wat er precies is gebeurd moet nog blijken, maar dit is een aanval op de beschaving die we zo knap hebben opgebouwd en nog altijd aan het opbouwen zijn. Gelukkig heeft Antarctica een sterke wil en laten wij ons niet klein krijgen, en ik weet zeker: onze staat is sterker dan dit brute geweld.’

-Gisteren, 02:19: Het dreigingsniveau in Mofou is opgevoerd naar niveau 5, het hoogste niveau. De laatste keer dat dit voorkwam was na bloederige protesten die volgden op de mislukte Larsen-campagne in 2190. De mogelijkheid van een terroristische aanslag wordt nadrukkelijk niet uitgesloten.

-Gisteren, 05:39: Een Signal heeft de vluchtpikiboda van de vermoedelijke dader(s) gevonden aan de rand van Mofou-Noord. Er zijn geen wapens in aangetroffen, volgens verslaggevers ter plaatse wel een pakket dat nader wordt onderzocht. Dit laatste moet nog officieel worden bevestigd.

-Gisteren, 06:08. De politie heeft de identiteit van de hoofdverdachte van de aanslag bekendgemaakt – het gaat om de 28-jarige Jori Z. In hoeverre hij hulp kreeg is nog onduidelijk. De politie heeft een foto van hem gedeeld, met de waarschuwing niet in de buurt van Jori Z. te komen maar de politie in te schakelen. Ook is er bekendgemaakt dat er in het eerder aangetroffen pakket een manifest opgeborgen zat. Over de inhoud daarvan worden geen mededelingen gedaan.

-Gisteren, 08:07. Op Yellow en Ted melden meerdere gebruikers dat Jori Z. verre familie is van Liu Onana Dangote en dat hij zeker de laatste tijd nadrukkelijk geïnteresseerd leek in het werk van zijn voorgeslacht. Eén gebruiker meldt dat hij recent ontslagen is bij de Optimus Mega omdat hij het tegenover collega’s herhaaldelijk op felle toon over Dangote had.

-Gisteren, 09:48. Er zijn diverse arrestatieteams uitgerukt naar een door Signals gelokaliseerd appartement in Mofou-West. Naar verluidt is daar een inval gedaan in een van Z.’s verblijfplaatsen, maar is er niets aangetroffen.

De vermoedelijke dader schrijft in zijn pamflet: ‘Wij verzetten ons tegen de status quo die de elite van Antarctica willens en wetens in stand houdt’

-Gisteren, 10:15. Inmiddels verschijnen er op Yellow steeds hardnekkiger berichten over de inhoud van het pamflet, dat volgens geruchten ook op het netwerk is geplaatst. Zolang dit nog niet officieel is bevestigd en gecontroleerd, delen wij niets van de inhoud.

-Gisteren, 10:28. Het gedeelde pamflet blijkt wel degelijke hetzelfde te zijn als het pamflet dat door de politie werd aangetroffen, en beide zijn met 99,9% procent zekerheid afkomstig van Jori Z. In het pamflet, een verzameling van 48 op het eerste gezicht warrige pagina’s, zet Z. schijnbaar zijn theorieën uiteen over hoe de maatschappij op Antarctica moet worden ingericht en de ‘kwalijke rol’ van ‘alleenheerser’ Slat hierin. Ook uit Z. op meerdere plekken zijn sympathie voor Terr Larsen.

-Gisteren, 11:29. Het officiële slachtofferaantal is wederom bijgesteld. Inmiddels wordt er gesproken van 102 doden en 237 gewonden, van wie 31 in kritieke staat. Daarmee wordt het de gewelddadigste aanslag die ooit in Mofou heeft plaatsgevonden.

-Gisteren, 12:44. In de loop van de ochtend is een indrukwekkende verzameling sculpturen en gedenktekens bij de grotendeels verwoeste Optimus Mega geplaatst. Bekijk via onderstaande link de beelden. Het advies aan omwonenden om binnen te blijven is officieel ingetrokken.

-Gisteren, 12:57. Enkele passages uit het pamflet worden veelvuldig gedeeld via Yellow en Ted. Onder meer die waarin Z. zijn ambitie uitspreekt om ‘het einde van het tijdperk van volgzaamheid’ in te luiden. De hedendaagse wereld is volgens hem ‘gebouwd op moderne slavernij, en iedere dappere poging om die status quo te doorbreken – zoals door de prijzenswaardige Larsen, die constateert en benoemt welke grote gevaren er dreigen anno 2199 – wordt tegengewerkt en daarom zijn drastische ingrepen noodzakelijk, wij verzetten ons tegen de status quo die de elite van Antarctica willens en wetens in stand houdt’.3Uit dezelfde pagina van het pamflet van Z.: ‘De wereld is zijn laatste beetje glans aan het verliezen, de huidige constructie van de samenleving is niet houdbaar – we wonen letterlijk op water, alles lijkt te verdringen – en toch verliest iedereen zich in randzaken, in nieuwe virtual reality tours, in reünieconcerten van bands die geld verdienen met de leegte van onze wereld, en we vertrouwen ondertussen op computerprogramma’s zoals ALICE, waarvan de herkomst nog steeds dubieus is. Het land wordt geregeerd door een partij die geen plan heeft en probeert trots te zijn, terwijl dit systeem niet houdbaar is, er moeten juist nu hoognodig zaken drastisch veranderd worden. Vandaag is het begin van een nieuwe, betere wereld.’ Wie die ‘we’ zijn blijft onduidelijk.

-Gisteren, 13:22. Larsen is gevraagd om een reactie op het pamflet, waarin zijn naam in totaal 52 keer genoemd wordt, geen enkele keer negatief. ‘Ik weiger dit vuile, vuile spel mee te spelen dat daar door media meteen weer van gemaakt wordt. Dit is je reinste guilt by association. Als er naar iemand onderzoek gedaan moet worden, is dat toch echt Slat, dat lijkt me duidelijk, maar hier gaat het nu verder niet om. Er heeft een vreselijke aanslag plaatsgevonden en ik hoop dat deze gestoorde eenling snel gepakt wordt. Daar wil ik het nu graag bij laten.’

-Gisteren, 15:42. Het is nu al een tijdje stil wat betreft echte updates. De politie spreekt de geruchten tegen dat het onderzoek moeilijk verloopt en dat er eigenlijk heel weinig aanknopingspunten zijn. Chef Suzanna Calis benadrukte in een korte persconferentie dat er ‘heel veel bruikbare tips’ binnenkomen en dat de Signals ‘ongelofelijk goed werk doen’. ‘In het kader van het onderzoek kunnen we daar verder niks over zeggen.’

-Gisteren, 17:11. Er is een persconferentie aangekondigd. Vanavond om 19:00 zal president Slat vanuit zijn kantoor het volk toespreken.

-Gisteren, 17:53. Bij de ingang van de Optimus Mega heeft The Useless Youth-prominente LJ zojuist in tranen een plastic boeket rozen neergelegd. Van de andere twee bandleden ontbrak ieder spoor, wat vanzelfsprekend nieuwe geruchten in de hand heeft gewerkt: zijn bandleden Kai en Gale slachtoffers van de aanslag? Het management van The Useless Youth weigert commentaar te geven.

-Gisteren, 19:44. De persconferentie van Slat is, na uitstel vanwege een plotseling veranderde locatie, begonnen. Hij balt zijn vuisten en zegt: ‘Wij laten ons niet intimideren door geweld! Wij bouwen in dit land aan iets moois, elke dag weer, wij kijken vooruit, wij durven trots te zijn op wat we hebben, niemand zal ons daarbij afremmen. Dat er in sommige publicaties en kringen nu naar mij wordt gewezen als indirecte schuldige aan deze aanslag, vind ik niet alleen laf, ik vind het ook zeer kwalijk. En ik zal er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat dat niet vaker gebeurt, pas maar op. Geloof me op mijn woord: ik los dit op. Wie dit ook gedaan hebben, wees bang, want ik kom jullie halen.’ Ook benadrukt hij dat er extra Signals worden ingezet en dat het zoekgebied wordt uitgebreid. Vragen weigert Slat te beantwoorden.

-Gisteren, 20:38. Het officiële dodental is zojuist bijgesteld naar 273. De lijst met vermiste personen dijt ook steeds verder uit.

-Gisteren, 23:27. Zojuist is er opnieuw een inval gedaan in een appartement in Mofou-West. Hemelsbreed ligt het nog geen tweehonderd meter bij het appartement vandaan waar eerder vandaag een inval plaatsvond. Ook hier geen spoor van Jori Z.

-Vandaag, 06:58. Goedemorgen. Vannacht geen nieuws rondom de aanslag in de Optimus Mega. Hoofdverdachte Jori Z. is nog steeds op vrije voeten. De politie lijkt te vermoeden dat hij zich nog steeds in Mofou begeeft.

-Vandaag, 08:29. De politie heeft gisteravond de broer van Jori Z. verhoord, maar hij is vanochtend weer vrijgelaten.

-Vandaag: 11:21. President Slat en de recherche bepleiten in een gezamenlijk statement geduld. Er zijn extra Signals ingezet.

-Vandaag, 11:57. Het voornaamste nieuws is nu eigenlijk nog steeds dat er geen nieuws is. Daarmee komt er – in elk geval voor nu – ook een einde aan deze liveblog. Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom de aanslag en het onderzoek, houd ons dan in de gaten.

1

Deze in 2170 geopende venue is veruit de grootste van Antarctica. Ontwerper Billy Vossen (2111-2172) was met zijn team ruim zeven jaar bezig met de bouw van de Optimus Mega, de gigantische hal te Mofou, waarin behalve zalen voor virtual reality-tours en 3D-leesclubs ook drie grote concertzalen werden gebouwd voor MusicTM-optredens. Met name de inmiddels gesloten 4D-spelletjeshal kostte veel tijd en geld, en bleek uiteindelijk teleurstellend weinig publiek te trekken. Het al maanden uitverkochte concert van The Useless Youth, onderdeel van hun prestigieuze One more time-tournee, was het eerste waarbij een fysiek aanwezige band optrad in de Optimus Mega.

2

Een vliegende robot die sinds februari dit jaar wordt gebruikt voor zoekacties. Op initiatief van president Slat zijn de Signals, die aan de ruggengraat twee hebben heeft die zijn uitgerust met tien sensoren en tien camera’s, eerder dan gepland onderdeel geworden van het arsenaal van de politie. Criticasters beweren dat Slat hiertoe heeft besloten wegens toenemende politieke spanningen en de verhitte strijd met Larsen. Slat heeft benadrukt dat de Signals alleen doelgericht en bij uitzondering zullen worden gebruikt.

3

Uit dezelfde pagina van het pamflet van Z.: ‘De wereld is zijn laatste beetje glans aan het verliezen, de huidige constructie van de samenleving is niet houdbaar – we wonen letterlijk op water, alles lijkt te verdringen – en toch verliest iedereen zich in randzaken, in nieuwe virtual reality tours, in reünieconcerten van bands die geld verdienen met de leegte van onze wereld, en we vertrouwen ondertussen op computerprogramma’s zoals ALICE, waarvan de herkomst nog steeds dubieus is. Het land wordt geregeerd door een partij die geen plan heeft en probeert trots te zijn, terwijl dit systeem niet houdbaar is, er moeten juist nu hoognodig zaken drastisch veranderd worden. Vandaag is het begin van een nieuwe, betere wereld.’